John Candy legviccesebb vígjátékai

A héten, március 4-én volt 30 éve, hogy szívrohamban elhunyt kora egyik legjobb komikusa, John Candy, akinek a filmjeit a PORT.hu olvasói is nagyon szeretik. Emlékezzünk rá legjobban sikerült komédiáival!

The Blues Brothers

A Jake és Elwood Blues kalandjait és jótékony törekvéseit (pénzt akarnak szerezni egykori árvaházuk megmentésére) megéneklő zenés vígjáték a nyolcvanas évek egyik legikonikusabb darabja – köszönhetően a két főszereplőn, John Belushin és Dan Aykroydon kívül John Candy játékának is. Candy alakítja a filmben Burton Mercert, azt az eltökélt rendőrnyomozót, aki Jake felügyelőtisztjeként semmi máson nem fáradozik, mint hogy rács mögé juttassa a laza párost. Mercer és a Blues fivérek macska-egér játéka számos egyszerre vicces és izgalmas jelenetet kölcsönöz a műnek,

robbanásoktól kezdve autós üldözésen át nem kevés anyagi kárt jelentő tevékenységekig – ennek során pedig egyértelműen Candynek köszönhetjük a legőrültebb pillanatokat.

 

A többi sem rossz

A 80-as évek 12 legjobb kultfilmje

A Dirty Dancing mellett olyan emlékezetes alkotásokat adott nekünk ez az évtized, mint a Hellraiser, a Re-Animator, az Evil Dead 1-2 és a Videodrome.

Tovább

 

Repülők, vonatok, autók

John Hughes 1987-es ünnepi klasszikusában (ami nem mellesleg az alapjául szolgált a Robert Downey Jr.- és Zach Galifianakis-féle Terhes társaságnak) Candy egy másik komikus nagyágyúval, Steve Martinnal játszik együtt, akivel kiválóan működik közöttük a kémia. A sztori szerint a Martin által megformált Page, egy sikeres reklámszakember haza akar jutni hálaadásra a családjához New Yorkból Chicagóba. Csakhogy a sors összehozza egy fárasztó ügynökkel, Griffithszel, aki (miután egy hóvihar miatt útirányt kell változtatniuk) eltökéli, hogy mindenáron segít hazaérni újdonsült „barátjának” – amiben persze nem lesz köszönet. A furcsa pár mindenféle közlekedési eszközt igénybe vesz a cél érdekében, és a végére nem várt barátság alakul ki köztük.


A Repülők, vonatok, autók a legjobb példa rá, hogy John Candy

nemcsak komikusként, hanem drámai színészként is kiemelkedő volt.

A „meg akarsz bántani?”-jelenet, illetve a film befejezése kiválóan illusztrálja, milyen képességek rejtőztek ebben a gyakran alulértékelt sztárban, aki teljesítményével nem egy nézőt könnyekig meghatott.


Űrgolyhók

Ebben a paródiafilmek királya, Mel Brooks által írt és rendezett Csillagok háborúja-paródiában Candy játssza a főhős, Szóló Sztár (Bill Pullman) félig kutya-félig ember segítőtársát – egy igazán szerethető figurát, egyúttal Chewbacca-karikatúrát (Pullman karaktere pedig természetesen Han Solónak feleltethető meg). Az Űrgolyhók tele van zseniálisabbnál zseniálisabb poénokkal, és bármikor hatalmas öröm újra megnézni, ahogy Candy a filmben

a humor olyan egyéb nagyágyúival komédiázik, mint Rick Moranis (a Darth Vader-paródia Lord Kobak szerepében) vagy maga Mel Brooks (Skroob elnök/Yoghurt).
Forrás: Film Mánia

 

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál az Űrgolyhókról

Lassan vége a nyárnak, de oda se neki, ha közben ilyen kiváló vígjátékokkal vigasztalódhatunk, mint Mel Brooks zseniális Csillagok háborúja-paródiája. Íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

Tovább

 

Belevaló papapótló

Szintén John Hughes alkotása ez a szívhez szóló családi mozi, amelyben Buck nagybácsi a szülők távollétében kénytelen unokaöccsére és két unokahúgára vigyázni. A kényszerű összezártság során mind a gyerek, mind a felnőtt résztvevők hatalmas átalakuláson mennek keresztül, és főleg az indítja meg a nézőt, micsoda nem várt apa-lánya kapocs alakul ki Buck és a mogorva 15 éves kamasz lány, Tia között. Miles, az unokaöcs szerepében a még a Reszkessetek, betörők! frenetikus sikere előtt álló Macaulay Culkint láthatjuk, akivel Candy szintén parádés párost alkot –

elég csak az alábbi videót megnézni a keresztkérdésekkel.


Jég veled!

Ez az igaz történeten alapuló 1993-as alkotás volt John Candy egyik utolsó szerepe. Ő játssza Irvöt, az amerikai edzőt, egykori sikeres, ám dicstelenül leköszönő bobversenyzőt, akit az első jamaicai bobcsapat felkér, hogy készítse fel őket a Calgary Téli Olimpiai Játékokra, ahol négyes bobban indulnak. A kezdetben nem túl lelkes férfi hamarosan rájön, hogy mindez az ő számára is lehetőség a nagy visszatérésre, így a végére nemcsak ütőképes csapatot alkot a „fiaiból”, de kifejezetten dicsőségesen sikerül távozniuk az olimpiáról.

Nem Blitzer edző megformálása Candy leginkább hangosan röhögős szerepe – inkább fanyar humort és emberi mélységet találhatunk benne.

 

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál a Jég veled!-ről

„Nincsen jobb, mint a mi bobcsapatunk: az első jamaicai bobcsapat!” Az igaz történeten alapuló film vidám rigmusát biztos mindenki tudja – de vajon erről a tíz forgatási érdekességről hallottatok már?

Tovább

 

Reszkessetek, betörők!

Minden idők legnépszerűbb karácsonyi filmjének sztoriját valószínűleg senkinek sem kell elmesélni. Ebben a John Hughes által írt, Chris Columbus által rendezett filmben ismét együtt játszott Candy és Macaulay Culkin, aki egy csapásra kora legnépszerűbb gyereksztárja lett a kis Kevin megformálásával. A Reszkessetek, betörők!-ben a színésznek csak egy igen aprócska, ám annál emlékezetesebb szerep jutott, aminek köszönhetően a Repülők, vonatok, autók után ismét egyszerre tudta megcsillogtatni komikusi és drámai vénáját. Gus Polinskiként, a középnyugat polkakirályaként ő tartja a végén a kisfiához igyekvő Kate-ben a lelket.

Az egyik legviccesebb mozzanat, amikor az alábbi szívderítő, saját csapnivaló apai helytállását bizonyítandó sztorival próbálja meg felvidítani az elkenődött nőt.


Hóbortos vakáció

A sok kulcsfontosságú mellékszerep és megosztott főszerep közepette ebben az 1985-ös vígjátékban John Candyé az abszolút főszerep. Egy kiégett légi irányítót játszik, Chestert, akit a főnöke elküld szabadságra, ezért a férfi egész családját elviszi egy tengerparti nyaralásra. A cél persze a pihenés és a kikapcsolódás lenne, ám a Murphy törvénye nevében zajló vakáció a kelleténél sokkal kalandosabbra sikerül: ami el tud romlani, az el is romlik, minden összekeveredik, ami csak tud, a szállás rettenetes, a tengerpart pokoli – és miután minden csak egyre rosszabbra fordul, Chesternek a végén már saját és családja testi épségéért kell aggódnia.

A Hóbortos vakáció (nem összekeverendő a Hóbortos hétvégével!) igazi örökzöld, aminek a megtekintése után örökre elmegy a kedvünk a nyaralástól...


(via Collider)