John Lennon 8 évvel halála előtt egy telefonhívásban beszélt arról, hogy lelövik

John Lennon 8 évvel a halála előtt sokkoló dolgot mondott egy telefonbeszélgetésben. A felvétel a One to One: John & Yoko című dokumentumfilmben hangzik el.

Dokumentumfilm készült John Lennon és Yoko Ono viharos életéről Kevin Macdonald (Az utolsó skót király; A dolgok állása) rendezésében. Az 1972-ben New Yorkban játszódó, One to One: John & Yoko című alkotás bemutatja, milyen nehézségekkel nézett szembe a házaspár ebben a korszakban. A középpontban  a speciális nevelési igényű gyermekek számára rendezett One to One jótékonysági koncert áll, és eddig nem látott archív felvételeket, házi videókat és felújított felvételeket tartalmaz. Az 1980-ban meggyilkolt legendáról pedig egy soha nem hallott hangfelvétel is napvilágot látott. 

John Lennon kimondta azt, ami végül bekövetkezett

A 20. század egyik legnagyobb hatású Oscar- és többszörös Grammy-díjas angol énekese a halála előtt 8 évvel, 1972-ben egy barátjával, Jim Keltner dobossal beszélgetett a fegyveres erőszak veszélyeiről, valamint arról, hogy nem szeretné, ha valaki lelőné.  

A dokumentumfilm egy leendő turné tervezését mutatja be, amelyet Lennon Jerry Rubin aktivistával közösen szervezte volna a zene és a politika ötvözéseként. A turné csúcspontja az 1972. augusztusi republikánus konvenció lett volna, és az énekes célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön, amiből kifizethették volna az óvadékot azoknak az embereknek, akiknek erre nem tellett. 

A legendás Beatles tagtól a barátja azt kérdezte a soha nem hallott felvételen, hogy érez-e paranoiát az emberek miatt, akik részt akarnak venni a turnéján. Az énekes erre a kérdésre érdekes választ adott: 

Milyen emberek?... Úgy érted, hogy emberek, akik megpróbálnak megölni minket, vagy valami ilyesmi? Nem akarom, hogy lelőjenek. De, ööö, tudod, én még mindig művész vagyok, de forradalmi művész”

 – mondta akkor John Lennon. 

Ez is érdekelhet!

Paul McCartney mesterséges intelligencia segítségével hozta létre az utolsó Beatles-dalt

Konkrétumokat nem árult el, de valószínűleg a Now And Thenről volt szó, amit John Lennon még a „Paulnak” feliratú kazettára vett fel a halála előtt, de az ének rossz minősége miatt végül a Beatles-tagok végül nem kezdtek vele semmit.

Tovább

Egy újságírónak vallott a félelmeiről 

A dokumentumfilmből kiderül, hogy az angol énekes annak idején egy újságírónak bevallotta, hogy valóban érez némi paranoiát, és elkezdte felvenni a saját telefonbeszélgetéseit, mert úgy gondolta, hogy követik.

Észrevettük, hogy emberek lógnak a lakás előtt. Van egy sofőröm, aki egy volt rendőr, de állandóan követ minket ez az autó

 – mesélte John Lennon, aki bevallotta, hogy ideges emiatt. 

Végül a Free the People turnét lefújták, és Lennon és Ono kapcsolata Rubinnal megromlott „a republikánus kongresszuson való erőszakos konfrontáció kockázata miatt”. 8 évvel később azonban valóban egy fegyver végzett John Lennonnal, aki lényegében ezzel a telefonbeszélgetéssel a saját halálát jósolta meg. 

A dokumentumfilm a Velencei Filmfesztiválon debütált, és számos interjút, valamint telefonbeszélgetést tartalmaz, ami által mindenki még nagyobb betekintést kaphat John Lennon és Yoko Ono különleges életébe, de Richard Nixon egykori amerikai elnök beszédeit, valamint George Wallace kormányzó elleni merényletkísérletet is megnézhetjük az archív felvételeken.  

Az előzetest itt nézheted meg

Ő John Lennon gyilkosa

John Lennont 1980 decemberében New Yorkban, a Dakota-ház előtt gyilkolta meg egy Mark David Chapman nevű férfi. A gyilkos 38-as kaliberű revolveréből 5 lövést adott le, és az egyik lövedék az énekes aortáját találta el. A kiérkező mentősök próbálták megmenteni John Lennon életét, de a  zenész belehalt a vérveszteségbe.

Érdekesség, hogy azon a tragikus december 8-án Chapman és Lennon már egyszer találkoztak, a merénylet előtt pár órával a férfi autogrammot kért az énekestől. A második találkozónál késő este Chapman mellett elsétált a világsztár, és ekkor a férfi visszakérdezett, hogy „Mr. Lennon?”. Abban a pillanatban, hogy a The Beatles tagja felé fordult, Chapman azonnal lőni kezdett. A most 69 éves Mark Chapman az évek alatt többször próbált szabadulni a börtönből, de minden kérelmét elutasították. 

Forrás: People