Józsa Imre és Sinkó László legemlékezetesebb szinkronszerepei

Józsa Imre ma lenne 67, Sinkó László 81 éves, és mindketten zseniálisak voltak szinkronhangként is. Zsákfos, Doktor Genya, Hannibal Lecter, Grabowski...

Józsa Imre

Az Internetes Szinkron Adatbázis (ISzDB) alapján Józsa Imre Nicolas Cage-et szinkronizálta a legtöbbször, összesen 39 alkalommal (ebben újraszinkronok is benne vannak), Rob Schneidert 18-szor, Chevy Chase-t 14-szer, Anthony Edwardst és Adrian Zmedet 11-szer, Christien Claviert 9-szer. Szinkron-életműve hatalmas, a munkásságát böngészve olyan vicces szerepeket is találhatunk, mint A seriff és az idegenek című Bud Spencer film, amiben Józsa Imre szólaltatta meg a "Szétlapított ember a mosodában"-t.

 

Zsákfos, a bolondos

A Jöttünk, láttunk, visszamennénk két részét (a harmadik felejthető, gyenge utánlövés sajnos) bármikor újra lehet nézni, a poénokon sokadjára is ugyanúgy szakadni lehet a röhögéstől. A jó Godefroy lovag és hű szolgája, Zsákfos, a bolondos nekimennek a szaracénoknak, szétverik a trubadúrládát, eszegetnek, fürdőznek, ahogy nekik jólesik. Józsa Imre sziporkázik Christian Clavier magyar hangjaként.

 

Austin Powers/Doktor Genya

Józsa zseniális volt az Austin Powers-filmekben is, kiváltképp Doktor Genyaként. Az idézeteket válogatva, tulajdonképpen neki vannak a legjobb dumái, a címszereplőt is messze lekörözi. 

 

Azért Austin Powers (középső neve Veszélyes) sem marad el nagyon mögötte.

 

Mr. Garrison

A South Park tanárja egy igazi seggfej. Józsa Imrének ez is kitűnően ment.

 

Hami

A Hupikék törpikék szinkronja egyszerűen tökéletes. Persze Haumann Péter viszi a prímet Hókuszpók magyar hangjaként, de a törpök szereposztása is telitalálat, és a szinkronszínészek pusztán a hangjukkal tökéletesen visszaadták az egy-egy lényeges tulajdonsággal megkülönböztetett, amúgy elég karikatúraszerű figurákat. Józsa Imre Hamiként törpölt törpisztikusat.

 

C-3PO

A korábbi szinkronváltozatok után Józsa Imre lett a bevett hangja az idegesítő droidnak. És mi tagadás, idegesítő, azaz ismét remek alakítást nyújtott.

 

Sinkó László

Anthony Hopkinst szinkronizálta a legtöbbször, szám szerint 18-szor, Gene Hackmant négyszer, Jack Nicholsont, Michael Caine-t, Leslie Nielsent 3-3-szor. (ISzDB adatlap)

 

Hannibal Lecter

Hangját hallva azonnal Anthony Hopkins jut az eszünkbe, pontosabban Hannibal Lecter figurája. Sinkó pusztán az orgánumával elérte, hogy félelmetessé tegyen egy-egy karaktert, és az emberevő úriember erre kiváló példa: lúdbőrzik az ember háta, ahogy mintegy kiegészíti Hopkins hátborzongató alakítását.

 

Joker

Sinkónak jól álltak a gonoszok, és Tim Burton Batmanjében (is) Jack Nicholsonként kihozhatta a maximumot a gonoszkodásból, pusztán a hangjával. Míg Hannibal Lecter visszafogottan, olykor már-már monotonul beszél, a Joker az érzelmek teljes skáláját végigzongorázza. A magyar szinkron pedig egyszerűen zseniális. Na és az a röhögés...

 

Grabowski

A Macskafogó mindegyik szereplőjének hangja telitalálat, Sinkó László is zseniális a kiégett, vérprofi titkosügynök egér szerepében.