Kedvenc Queen-dalaink a kedvenc filmjeinkben

30 éve halt meg mindig idők egyik legzseniálisabb énekese, Freddie Mercury, előtte tisztelegve készítettük el a listát azokról a filmekről, amelyek a legikonikusabb vagy legkreatívabb módon használták fel a Queen dalait.

Wayne világa (1992) – Bohemian Rhapsody

Nyilván ezzel a darabbal kell egy ilyen listát kezdeni, ahogy minden autóban éneklős listát is ezzel kéne indítani. Nem mellesleg maga a film is azzal a jelenettel indul, ahogy Wayne (Mike Myers) és országos cimborája, Garth Algar (Dana Carvey) nekivágnak az éjszakai városnak az ütött-kopott, de lángnyelvekkel felpimpelt 1976-as  AMC Paceren,  Wayne pedig kazettán elindítja a Queen legnagyobb slágerét, minden idők egyik legjobb számát, amit a hátsó ülésen héderelő két haverral együtt énekelnek és headbangelnek. Közben látjuk a kisváros - az Illinois-i Aurora - kötelező látványosságait, majd felszednek még egy maxos havert, és együtt nyomják a műsort, maguknak és az örökkévalóságnak.

A film megnézhető az AppleTV-n

Pop, csajok satöbbi (2000) - We Are The Champions

A kulcsszó az irónia, merthogy ebből a jelenetből derül ki a legjobban, mekkora seggfej romantikus lelkületű főhősünk, Rob (John Cusack), akinek életében megjelenik a nemrég lelépett volt csaja (Iben Hjejle), hogy elvigye pár cuccát, ő pedig arról faggatja, milyen az új pasija az ágyban. A válasza az, hogy még nem feküdtek le, de sokkal jobb az új pasival együtt aludni, de ebből csak a „nem volt még szex” jut át Robhoz, a lényeg nem, mire ő diadaltáncba kezd az utcán némi árnyékboksszal, és felcsendül minden sportfilm kötelező kelléke, a We Are The Champions, majd az önelégült hősszerelmes bejelenti nekünk, nézőknek, hogy ennek örömére elmegy megdöngetni egy másik csajt. Ugye, hogy mekkora segg?

A film megnézhető az AppleTV-n

Moulin Rouge! (2001 ) – The Show Must Go On

Azt ugyebár a Rómeó és Júlia (1996) óta tudjuk, hogy Baz Luhrmann szereti a musicalt és azon belül szereti keverni a modernet a klasszikussal, így már senki sem csodálkozott, amikor a XIX. század végén játszódó történetben egy Queen dal csendült fel. Igaz, jócskán áthangszerelve, a szereplők által énekelve, amit a mulató tulajdonosa (Jim Broadbent) kezd el énekelni, majd a többiek viszik tovább. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a show-nak szó szerint folytatódnia kell, mert a társulat mecénása, a zsarnoki Herceg (Richard Roxburgh) ezt akarja, és ezen múlik a gyönyörű kurtizánba, Satine-be (Nicole Kidman) fülig szerelmes fiatal író (Ewan McGregor) élete – és a műsor megy tovább, még akkor is, ha valaki belehal a végén.

A film megnézhető az AppleTV-n

Elátkozott Ella (2004) - Somebody To Love

Látszólag csak arról van szó, hogy a még rendkívül fiatal Anne Hathaway kiönti a lelkét egy dalban, ami történetesen a Somebody To Love a Queentől, de az egész ennél sokkal ügyesebben van megcsinálva. Hathaway egy elátkozott hercegnő, és az átok miatt engedelmeskednie kell minden parancsnak, és a dal is ennek megfelelően alakul, ahogy a jókora mesefigurák újabb és újabb „kívánságokkal” állnak elé – Adj bele egy kis lelket! -, és ez működteti a koreográfiát is, ahol a kórust három „óriásnő” adja. Ami egyben egy remek vizuális geg is, hiszen ezzel a Queen II című album borítójára is utalnak a három óriás robotemberrel.

A film megnézhető az AppleTV-n

T2 Trainspotting (2017 ) – Radio Ga Ga

A kulcsszó a hamis nosztalgia, és itt a Queen egyik legikonikusabb dala, a szintén a nosztalgiáról szóló Radio Ga Ga kétélű  fegyver. Merthogy a 20 év után hazatérő Renton (Ewan McGregor) és az őt épp átverni készülő Beteg Srác (Jonny Lee Miller) egy belvárosi klubban buliznak, amikor felcsendül a szám, amire a közönség, náluk jóval fiatalabb fiúk és lányuk torkaszakadtából kezdik énekelni a szöveget – a nyilvánvalóan irritált Renton megrökönyödésére. És közben érkezik meg az egykori barát, a pszichopata Francis Begbie (Robert Carlyle), aki Renton miatt került börtönbe, és kettejük találkozása elkerülhetetlen – na hol, ha már egy Trainspotting-filmről van szó? Hát persze, hogy egy lerobbant vécében!

A film megnézhető az AppleTV-n

Nyomd, bébi, nyomd (2017) - Brighton Rock

Bébi szerény, mosolygós srác (Ansel Elgort), aki mindent zenére csinál – még a végső leszámolást is. Amikor is először pár rosszarcúval kerül szembe, de azokat még lenyomja a Doki (Kevin Spacey), majd felbukkan a gonosz Buddy (Jon Hamm), aki, hogy még hangsúlyosabb legyen a dolog, autója hi-fijén nyomja be a Queen dalát, hogy az üres parkolóházban lerendezze a srácot, aki a pincérlány Deborah-val (Lily James) menekülne. Csakhogy autóval nem lehet lenyomni Bébit, és ezt Buddy is megtanulja, aki végül a lángoló autóroncsban leli halálát – miközben szól a Brighton Rock.

A film megnézhető az AppleTV-n

Jégi dicsőségünk (2007) – Flash's Theme

A két profi műkorcsolyázó Chazz Michael Michaels (Will Ferrell) és Jimmy MacElroy (Jon Heder) ősi ellenfelek, de amikor egy kínos balhé után eltiltják őket a sportágtól, találnak egy apró kiskaput. Páros műkorcsolya versenyszámban indulnak, a sport történetében először, mint férfi a férfival. Ami úgy, ahogy van röhejes, de Ferrell és a Napoleon Dynamite-tal befutott Heder simán bevállalta ezt a marhaságot, amire húzzuk rá a műkorcsolya cukormázas világát, és meg is kaptuk a lényeget. Amelynek az esszenciája a nagy TÁNC a Flash Gordon – lásd a lista végén – alapmotívumára megy, a fiúknak még a meze is világít, összeérő korcsolyáik szikrát vetnek, majd hiába áskálódik a gonosz Amy Poehler, sikerül megcsinálniuk a legendás Acéllótusz figurát, amiről a profik is csak remegő hangon beszélnek.

A film megnézhető az HBO GO-n

Hegylakó (1986 ) – Who Wants To Live Forever

Hát persze, hogy ez a film is a listán szerepel, hiszen az egész filmzenét a Queen szerezte, és klasszikus popszámokkal pakolták azt teli. Választhattunk volna mást is, valami bombasztikusabbat, de az ilyen lírai számok adták a film lelkét. A dal a klánjától elűzött, a halhatatlanság magányát először megtapasztaló Connor MacLeod (Christopher Lambert) és a vörös hajú Heather (Beatie Edney) kapcsolatának montázsa alatt csendül fel, és persze abszolút giccs lenne, pláne így, a skót felföld képeivel, ha nem szólna Freddie Mercury csodálatos hangja és a többiek fantasztikus zenéje.

A film megnézhető az AppleTV-n

Flash Gordon (1980) – The Hero

És íme, egy teljesen másfajta filmzene – igaz, ezt a Queen és Howard Blake zeneszerző együtt jegyezték -, és micsoda különbség, hogy ez a Hegylakóhoz képest hat évvel korábban készült, de a különbség akár 20 év is lehetne, annyira más a két (zenei) világ. Igaz, ahogy az oly korai képregényfeldolgozás történetét sem lehet komolyan venni – maguk a készítők sem vették komolyan -, úgy a zenénél is el lehetett engedni a gyeplőt, és pontosan ez történt. A végeredmény metal riffekkel korbácsolt wagneri giccsdráma, amely abban a jelenetben csúcsosodik ki, amikor Flash Gordon (Sam J. Jones) és a sólyomemberek Vultan herceg (a Piedone üzemmódban lévő Brian Blessed) támadást intéznek a Ming, a Mongo nevű bolygó ördögien gonosz uralkodója által ellenük küldött űrhajó ellen.

A film megnézhető az AppleTV-n

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.