Ki ez a táncos macskalány?

Bár eddig csak előzeteseket láttunk, a jelek szerint a Macskák legizgalmasabb szereplője Francesca Hayward, aki nem a film, hanem a balett világából érkezett. És Kenyából.

Már jóval a bemutató előtt, az első előzetes megérkeztekor elkezdték az emberek cikizni az új Macskákat, vagyis Tom Hooper filmjét, amelyet Andrew Lloyd Webber musicalje alapján készített, és nem minden ok nélkül. A legtöbb macska, mármint macskának öltöztetett színész és énekes minimum furcsán nézett ki, Jennifer Hudson például ijesztő volt, Rebel Wilson pedig röhejes, de azért akadt valaki, akiben még ezzel a sminkkel és műszőrzettel is volt valami. Ő a Victoriát, a főszereplő félénk fehér cicát alakító Francesca Hayward – de vajon miért nem cseng ismerősen a neve? Azért, mert Francesca se nem színész, se nem énekes, hanem balett táncos. És aki ebben a világban járatos, az nyilván hallott már róla, hiszen ő a brit balett legnagyobb ígéretet, a The Royal Ballet első számú táncosa.

Francesca Hayward Nairobiban, Kenya fővárosában született 1992-ben, angol apától és kenyai anyától, de már 2 évesen maga mögött hagyta Afrikát, nem is szereti, ha kérdezik róla. Nem tudni, miért, talán, mert szülei sokat utaztak, a Sussexben élő apai nagyszülők gondjaira bízták a kislányt, akik leginkább balettelőadások felvételeivel szórakoztatták. Francesca már háromévesen gyakorlatilag minden balettot imádott, de A diótörő volt a kedvence, és már ekkor eldőlt, mi lesz, ha nagy lesz. „Egyszerűen imádtam. A részese akartam lenni. Képzeletemben ott álltam a színpadon, és hallottam a tapsot. Kihúztam egy karosszéket a szoba közepére, hogy az legyen a partnerem.”

A nagymamáék először egy helyi balettiskolába járatták, ami egy szőnyegáruház raktárában működött a közeli Worthingben, és ekkor még csak három volt. 11 évesen felvételt nyert a Royal Ballet Schoolba, amit az ország legnevesebb intézménye, a The Royal Ballet működtet, és 18 évesen azon maréknyi diák közé tartozott, akik sikeresen elvégezték a hírhedten nehéz iskolát, és ezzel automatikusan tagja lett a társulatnak a 2010/11-es évadra. Sokan emlegetik, hogy származása nagyon jól jött az új image-en dolgozó királyi társulatnak, amely elitizmusáról volt ismert, és amelynek nem voltak korábban ismert színes bőrű táncosai, de Francesca tehetségét még ők sem vitatják. A lány egy év után megkapta Clara szerepét az imádott A diótörőben – alacsony, alig 151 centis termetével ideális volt a gyerekszerepre -, és elképesztő sikert aratott elképesztő ugrásaival, kecsességével és kifejezőképességével.

És jöttek az új szerepek, és jött az előrelépés a balettintézet ranglétráján: 2014-ben szólótáncos lett, majd egy évre rá első szólótáncos, 2016-ra pedig a The Royal Ballet első számú táncosa lett. Sorra kapta a díjakat, mindenhol felfigyeltek rá a szigetországban, többek közt a filmiparban is. Így kapta meg Victoria szerepét, ahol nem csak táncolnia, de játszania, sőt, énekelnie is kell, és kiderült, hogy remek énekhangja van, ami nem árt, ha az embernek adott esetben Taylor Swift vagy a már emlegetett Jennifer Hudson mellett kell játszania. És lehet, hogy a Macskák meg fog bukni, vagy legalábbis alulteljesít – de az is lehet, hogy nem! - és lehet, hogy sokan jönnek majd ki rosszul a dologból, de az biztos, hogy Francesca Hayward nem lesz köztük.

Bár a forgatás után visszatért a társulatához, akárcsak a szintén onnan érkezett, de csak kisebb szerepet kapott Steven McRae, sorra érkeznek az új ajánlatok, és 27 évesen azt is megteheti, hogy egyik pillanatról a másikra átnyergel a balett világából a film vagy a színház világába, ki tudja?