Kiderült a titkos kapcsolat a Vissza a jövőbe és Pierre Cardin halála között

A jól ismert divattervező december 29-i halálát követően a Twitter olyan bejegyzésekkel lett tele, amelyekben a Michael J. Fox által alakított Marty McFly fotójával búcsúznak Cardintől. Vajon miért?

A legendás francia divattervező kedden hunyt el, 98 éves korában egy Neuilly-sur-Seine-beli kórházban. A francia twitterezők pedig ezt követően egy pillanat alatt telerakták az oldalt olyan megosztásokkal, amelyek a Vissza a jövőbe főhősét említik Pierre Cardinként. Mutatjuk:


A rejtélyesnek tűnő dolog megoldása igazi kulturális csemege. Biztos mindenki emlékszik a kultikus film azon jelenetére, amelyben az ötvenes évekbe visszatérő Marty saját (jövendőbeli) anyukája hálószobájában tér magához, ahol Lorraine folyamatosan Calvinnek hívja, mivel a srác alsóneműjére az van írva, hogy Calvin Klein. (És onnantól kezdve Marty a filmben végig Calvin lesz.)

Amikor azonban az alkotást annak idején bemutatták Franciaországban, a szinkronos verzió készítői úgy gondolták, a francia nézőknek nem mondana semmit egy amerikai divattervező neve, így lett Calvin Kleinból a franciák nemzeti kincse, Pierre Cardin, Martyból pedig Calvin helyett Pierre. A francia közönség szemében pedig azóta is egybeforrt a Vissza a jövőbe és az ikonikus divattervező.


Pierre Cardin és a filmvilág kapcsolata egyébként nem merül ki ennyiben. Ő volt például az 1946-os Jean Cocteau-film, A szép és a szörnyeteg jelmeztervezője, a hatvanas években pedig Jeanne Moreau több filmjében is (Angyal-öböl, Halhatatlan történet) ő tervezte a legendás színésznő ruháit.


(via The Wrap)