Kiderült, melyik film Magyarország hivatalos Oscar-nevezése

Az Újratervezés rendezőjeként ismert Tóth Barnabás új alkotása, az Akik maradtak indulhat az Oscar-jelöltségért zajló küzdelemben a legjobb nemzetközi film kategóriájában.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 92. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2018. október 1. és 2019. szeptember 30. között mutattak vagy mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai testületben Fekete Ibolya filmrendező, Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató, illetve Kovács István, Török Ferenc és Sándor Pál filmrendezők vettek részt.

Forrás: Budapest Film

 

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének világpremierje a napokban volt Kolorádóban a Telluride Filmfesztiválon, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia kapott meghívást. A Hajduk Károly és az újonc Szőke Abigél főszereplésével készült mű hazai premierje szeptember 19-én a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, majd szeptember 26-án hivatalosan is bemutatják a magyar mozik. A film sztorijáról és további szereplőiről korábban itt írtunk részletesebben.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az Amerikai Filmakadémia képviselői a nevezések közül választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek versenyre kelhetnek a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig február 9-én kerül sor Los Angelesben. Tóth Barnabás egyébként nem először kerül Oscar-közelbe, hiszen vicces szinkrontolmácsolós kisfilmje, a Susotázs tavaly év végén felkerült a tíz legjobb élőszereplős rövidfilm közé az Oscar szűkített listáján.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)