Klímatesztnek vetették alá a mozifilmeket, meglepő eredmény született

Most már azt is mérik, hogy mennyire foglalkozik egy film a klímaváltozással.

Idén év elején a Good Energy nonprofit tanácsadó cég összefogott az éghajlatváltozással és környezettel foglalkozó Colby College részeként működő Buck Lab for Climate and Environmenttel, hogy létrehozzanak egy módszert, amivel mérni lehet az éghajlatváltozás mozgóképes megjelenését. Ez lett a Climate Reality Check. Az eszközt a Bechdel-Wallace-teszt ihlette, amely a nők képernyőn, mozifilmekben és televízióban való megjelenését méri, és a 2024-es Oscar-jelöltek esetében alkalmazták először.

 

Mi is ez a módszer?

A Climate Reality Check valójában egy egyszerű, két részből álló értékelés, ami

  • egyfelől arra kérdez rá, hogy megjelenik-e valamilyen módon az éghajlatváltozás,
  • másfelől arra, hogy a szereplő tisztában van-e ezzel.

Ennek alapján összeállítottak egy listát az IMDb-n 2013 és 2022 közt legtöbbre értékelt filmekből. De egyéb megszorítások is voltak, hiszen kimaradtak a nem fikciós filmek, azok, amik nem a Földön játszódnak, a fantasyk, és azok, amiknek a cselekménye 2006 előtt vagy 2100 után játszódik. Ebből a 250 filmből végül 24 ment át Climate Reality Checken. Ezt aztán leszűkítették 20-ra, a 2018 és 2022 közt készült kasszasikerekre. Nem sok teljesített valami jól.

Forrás: The Hollywood Reporter

 

Mindössze négy film

Bizony, a húszból mindössze négy film ment át csont nélkül a teszten, mégpedig igencsak meglepő címek:

Viszont ebből az is leszűrhető, hogy az utóbbi időben egyre több környezettudatos film készül. Ráadásul a teszt azt is kimutatta, hogy azok a mozifilmek, amik foglalkoztak a klímaváltozással, átlagosan 8 százalékkal több bevételt hoztak, mint azok, amik nem.

 

(via The Hollywood Reporter)