Kőkemény horrorból gyerekfilm - barátságos figurák korai vázlatai

Az Aladdin dzsinnje eleinte vérszomjas szörnyeteg volt, a Harry Potter pedig még sötétebb lett volna. Bemutatunk néhány hajmeresztő korai vázlatot.

A Szörnyeteg

A Szépség és a Szörnyeteg bestiája kezdetben félelmetes, de idővel kifejezetten rokonszenvessé válik. A Disney rajzolói remek munkát végeztek a karakter megalkotásánál, de nyilván sokáig tartott, míg megalkották a szörnyet, ami egyszerre tud félelmetes és a maga módján kedves is lenni. A korai vázlatok között még ilyen furcsaságok is voltak, mint ez a megtermett pávián... vagy az a valami. Belle fura lány, de ha egy ilyen lénybe bele tudott volna szeretni, értetlenül néztünk volna ki a fejünkből.

 

Dzsini

Az Aladdin dzsinnje szeretnivaló, habókos figura - azaz maga Robin Williams, aki nem csupán a hangját kölcsönözte, hanem egyenesen az ő alkatához tervezték. Pedig kezdetben egészen máshogy nézett volna ki, és nem valami barátságosan.

 

A Maszk

Jim Carrey akció-vígjátéka igazi családi szórakozás, pedig az eredeti képregény sötét és erőszakos - a gátlástalanságot, amit az ősi maszk felszabadít, viselője nem rajzfilmszerű komédiázásban éli ki. Talán a filmesek is ezen az úton indulhattak el, mert a korai concept artok egy egészen más figurát sejtetnek.

 

Harry Potter

Mind a regények, mind a filmek szépen, fokozatosan átalakulnak kalandos meséből egy sötét és nyomasztó horrorrá. Az alábbi képek tanúsága szerint még a látottaknál is durvább elképzelések voltak, még egy 18 pluszos film javára is válnának. Szörnyek, halálfalók, a féregszerű, csenevész Voldemort, és Harry Potter egy egészen gigeri ihletésű csontvázkupac közepén. És ezek csak a finomabb concept artok, vannak ennél hajmeresztőbbek is.

 

Az ewokok

Sokan gyűlölik A jedi visszatér apró szőrmókjait, ám az feltétlenül igaz, hogy George Lucas ekkor szállt el teljesen, és elsősorban a játékeladásokra gondolt, amikor belerakta a filmbe ezeket a(z aranyosnak vélt) lényeket. Azt viszont sokan hajlamosak elfelejteni, hogy eredetileg meg akarják enni Hanékat, és csak Thripiónak köszönhetően ússzák meg az elevenen megsütést, mert az ewokok afféle istenségnek hiszik a droidot az aranyszíne miatt. Jó ideig tartott, míg kialakult a mackószerű kinézetük, mert eleinte kifejezetten groteszk megjelenést kaptak - a gólyáéhoz vagy zsiráféhoz hasonló langaléta vékony lábakon imbolygó pici, némelyik rajzon birkaszerű test, volt bagolyfejük és manósipkájuk, de a legfurább mégis a patás teremtményen lovagló protoewok.