Majdnem Spanyolországban jártunk!

Érkezett egy film Wim Wenderstól, ami ugyan spanyol, de franciául beszélnek benne nagyon sokat, és ezt követi egy karácsonyi örömködés Barcelonából, ami ugyebár spanyol is meg nem is, hiszen katalánok élnek ott.

Aranjuezi szép napok

Volt idő, amikor egy új Wim Wenders film megjelenése órási hír volt, a német rendezőnek nálunk is nagy rajongótábora volt – de ez nem tegnap volt. Új munkája az osztrák, de Franciaországban élő drámaíró, Peter Handke darabjának eredetileg 3D-s adaptációja, ami elég különös választás, hiszen az Aranjuezi szép napokban szinte semmi sem történik, bár a kamera szakadatlanul kering a két főhős körül, akik egy kertben beszélgetnek, ha minden igaz, a címbéli spanyol városban.

A férfi a nőt faggatja magánéletéről, miközben a madarakról és a növényekről is értekezik, a nő pedig kitárulkozik neki, bár a férfi mindvégig semmit sem mond önmagáról. Megjelenik egy kertész – a drámaíró maga, aki számos ismert Wenders filmben dolgozott korábban -, egy író pedig a párost hallgatja a szobájából, és vagy ő jegyzeteli párbeszédüket, vagy ő maga diktálja, mit mondjanak. Nick Cave közben eljátszik egy csodás dalt egy váratlanul előkerült zongorán, mi pedig hallgatjuk a szóáradatot. Amihez egyébként gyorsolvasási készség kell, mert a pörgő francia dialógust alig éri utol a feliratozás.

Hóesés Barcelonában

Barcelona a legkirályabb hely Európában, ezt régóta tudjuk, és látatlanban befizetünk bármilyen filmre, ami itt játszódik. Ez pedig itt játszódik, több síkon, több szálon, több generációt érintve és több nyelven, spanyolul és katalánul is, ráadásul ünnepi hangulatban. Ez volt ugyanis a tavalyi év filmes slágere Spanyolországban, de az egyik karácsony pont olyan, mint a másik, szóval ezen ne akadjunk fel. És ha spanyol filmről van szó, mi borítékolható? Hát a szerelem!

Egészen konkrétan a 2003-as Igazából szerelem receptjére készült Dani de la Orden filmje, hat történetszállal és rengeteg karakterrel, akik némileg keverhetők, mert mintha mindenki ugyanahhoz a fodrászhoz járt volna és ugyanonnan öltözködne. Egy fiatal párnak nemrég született meg az első kisbabája, és ez felborítja nyugalmukat, egy nagymama bejelenti a családjának, hogy szerelmes, és egy másik nagymama a választottja, két jó barát előtt ott a lehetőség egy édeshármasra, de rájönnek, hogy nem jó ötlet az osztozkodás. Egy srác egy egyéjszakás kaland után zúg bele alkalmi partnerébe, a férfi pedig, aki nem hisz a szerelemben, meging, amikor egy titokzatos francia nő megjelenik az életében.