Majdnem Tarantino rendezhette meg A Gyűrűk Urát

Ha a szexragadozó Harvey Weinsteinen múlt volna, minden idők egyik legjobb adaptációja teljesen más lenne.

Egy frissen megjelent könyv szerint a nagyhatalmúból tavaly októberi botránya után kegyvesztetté vált producer annak idején megfenyegette A Gyűrűk Ura-trilógia rendezőjét, Peter Jacksont, hogy lecseréli valaki másra, amennyiben a három nagyszabású filmről szóló víziója helyett nem hajlandó egyetlen kétórás alkotásba sűríteni J.R.R. Tolkien eredetileg szintén három részből álló regényét.

Elijah Wood A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetségében. Forrás: InterCom

 

Ian Nathan Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth (Amit csak el tudsz képzelni: Peter Jackson és Középfölde megteremtése) című kötetében az olvasható, hogy Weinstein szerint a többrészes Gyűrűk Urával az új-zélandi rendező

csak a pénzt akarja pazarolni, és ha nem veti magát alá az általa diktált megszorításoknak, lecseréli a Szerelmes Shakespeare direktorára, John Maddenre vagy Quentin Tarantinóra

(a Szerelmes Shakespeare a producer akkori cége, a Miramax gyártásában készült, így Madden Weinstein lekenyerezettje volt, Tarantino pedig köztudottan nagy haverságban állt Weinsteinnel).

Weinstein és Tarantino. Forrás: Fotó: Todd Williamson / Contributor / Getty Images

 

Jacksonnak szerencsére sikerült elérnie, hogy a Miramax kiszálljon a produkcióból, és a New Line Cinemához vitte a projektet, Harvey Weinstein pedig attól kezdve csak executive producerként vett részt a munkálatokban, így sokkal kevesebb beleszólása volt a dolgokba.

Azt azonban hamis információk terjesztésével sajnos még így is sikerült átvinnie, hogy – ahogy arról a rendező már múlt decemberben beszélt – Peter Jackson ne válogassa be A Gyűrűk Ura-filmekbe azokat a színésznőket,

Ashley Juddot és Mira Sorvinót, akiket korábban szexuálisan zaklatott (Judd a napokban be is perelte emiatt a producert).

Nemrégiben derült ki az is, hogy

Harvey Weinstein meg van róla győződve, hogy borzalmas tevékenysége után Hollywood meg fog neki bocsátani.

A szexuális megszállottsága miatt éppen egy arizonai műintézményben gyógyuló producerrel a neves brit tévés személyiség, Piers Morgan folytatott egyórás telefonbeszélgetést, és ő mesélte egy interjúban, hogy Weinstein ezt mondta neki. A producer (aki ellen a londoni, a Los Angeles-i és a New York-i rendőrség is nyomoz, utóbbi hatóság várhatóan hamarosan le is tartóztatja) természetesen ezt is tagadja – ahogy azt is, hogy több évtizedes pályafutása alatt mintegy hetven nő ellen követte el a szexuális visszaélés valamilyen formáját a kényszerítéstől kezdve a molesztáláson és zaklatáson át a nemi erőszakig.

Cate Blanchett a Manifesztum című filmben. Forrás: port.hu

 

A legutóbbi színésznő egyébként, aki nyilvánosan is kiállt azzal, hogy Weinstein zaklatta, nem kisebb név, mint Cate Blanchett. Az Oscar-díjas sztár minderről a Varietynek adott hosszú, feltáró interjúban mesélt, amit teljes terjedelmében itt olvashatunk el.


(via The Guardian, Independent, Variety)