Már nem az Armageddon a legpontatlanabb sci-fi

Legalábbis Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus szerint.

Amerika leghíresebb asztrofizikusa, Neil DeGrasse Tyson nem szokott finomkodni, ha filmekről, és azon belül is sci-fikről van szó, a közösségi oldalán és az interjúiban minden tudományos pontatlanságot szóvá tesz.

Sok tudóshoz hasonlóan ő is az Armageddont tartotta minden idők legpontatlanabb filmjének, már ami a fizikai törvények betartását illeti, arról nem is beszélve, hogy az aszteroidákkal kapcsolatban szinte minden téves benne, kezdve az alakjuktól a sebességükig, robbanóanyagból pedig úgy egymilliószor több kéne, mint amivel a Bruce Willis vezette csapat nekiindul.

A Sirius XM rádióműsorában vendégeskedve azonban Tyson trónfosztást jelentett be,

most már a Roland Emmerich-féle Moonfallt tartja a legröhejesebbnek.

Ez az a film, amiben egy sötét, titokzatos erő eltéríti a Holdat a pályájáról, és közvetlenül a Föld felé löki, majd kiderül, hogy (SPOILER) a Hold üreges, és valójában egy elszabadult AI által vezérelt csillagközi bárkáról van szó.

A Port kritikusa szerint:

„Nehéz eldönteni, mi működik kevésbé a filmben. A CGI pocsék, az Emmerich-féle apokalipszis csak annyira tűnik valóságosnak, mint egy rajzfilm, és egyáltalán nem érezni a különféle természeti csapások súlyát, illetve a fenyegetés monumentalitását. A dráma is komolyan vehetetlen, hála az érdektelen és sablonos karaktereknek, de nem segít az azonosulásban az sem, hogy pusztítóbbak a dialógusok a filmben, mint a cunamik.”

Tyson a műsorvezető kérdésére visszatért az Armageddonra, és kifejtette, hogy az aszteroida felrobbantásánál egyszerűbb módszer is lett volna a Föld megvédésére.

"Csak annyit kell tenni, hogy meglököd, és ha másodpercenként egy centiméterrel jobbra lököd, akkor jobbra fog sodródni, mert az űrben nincs súrlódás. Ha ezt elég korán megteszed, akkor az aszteroida a Föld előtt halad el, vagy lelassíthatod, hogy a Föld mögött haladjon el.”

A tudós ezután a Terminátort hozta fel példának arra, hogy ott is túl radikális dolgot választ a jövőből visszaküldött T800-as. Felesleges megölni John Connor anyját, csak annyit kellene tennie, hogy megakadályozza, hogy Connor szülei találkozzanak egymással, vagy hogy 20 perccel később szexeljenek csak, mert akkor már egy másik zigóta jönne létre.

Via: Deadline