Mark Hamill bocsánatot kért, amiért annyit szidta a Star Wars 8-at

Sok jó jelenetet és egy rakás gőzfürdőző idegent is kivágtak Az utolsó Jedikből. Star Wars-hírek.

A vegyes fogadtatás ellenére töretlen Az utolsó Jedik anyagi sikere: két hét alatt eddig 791,6 millió dollárt kaszált világszerte. Ebben persze valószínűleg az is szerepet játszik, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne jelenjen meg valami elemzés, forgatási érdekesség, hír, pletyka vagy rajongói konteó a Star Wars-filmekkel kapcsolatban. Ezekből szedtük össze most a legérdekesebbeket.

  • Az elmúlt napokban több mozis portálon is megjelentek olyan összeállítások, amelyekben felsorolták, milyen jeleneteket vágott ki Rian Johnson rendező Az utolsó Jedikből. Ezek persze majd rajta lesznek a díszdobozos dvd- és bluray-kiadványokon, bár kétségtelen, hogy néhány simán benne amradhatott volna a filmben. Ilyen volt például az a kaszinóvárosi jelenet, amiben az elszabadult űrlovak csordája keresztülcsörtetett egy gőzfürdőn, az egy szál törülközőben (vagy épp anélkül) dagonyázó, pucér idegen fajzatok legnagyobb bosszúságára. A másik jelenet szépen bemutatta volna az öreg Luke buddhista egyensúly-mániáját és Rey forrófejűségét: Ahch-To vizeire egy idegen jármű érkezik, nem sokkal később pedig tüzek gyulladnak a szemközti szigeten. Luke elmondja Rey-nek, hogy rendszeresen banditák fosztják ki és gyújtják fel a teknősszerű Jedi-apácák kunyhóit, de nem tehetnek ellene semmit, mert akkor legközelebb még több bosszúálló bandita jön, és még nagyobb pusztítást végeznek majd. Rey nem érti, a vén Luke miért nem akar beavatkozni, ezért az Erő segítségével átszáguld az öböl vizén, hogy szétcsapjon a túlparton a banditák között. Fénykarddal olvasztja szét az ajtót, aztán látványosan berúgja - de kiderül, hogy azért gyúltak tüzek, mert a kis űrapácák épp örömünnepet tartanak a messziről jött barátaikkal, és már áthívták Csubakkát és R2-D2-t is, akik mindenféle törzsi nyakláncokkal a nyakukban ropják a táncot a porgokkal együtt. Luke is befut mosolyogva, és elmondja Rey-nek, hogy ez is csak egy próbatétel volt: azt akarta látni, hogy Rey öldösni kezd-e egy vélt vagy valós nagyobb jó érdekében, vagy inkább bölcs Jediként tüzetesebben megvizsgálja az adott problémát, ahelyett, hogy rögtön fénykardot ránt. Rey azonban pityeregni kezd, Luke pedig belátja, hogy ezúttal már túl messzire ment a kiképzés során, barátságosabban kell viselkednie a lánnyal. (via Vulture)
  • A magyar mozikban minden idők legnagyobb első hétvégi bevételét már magáénak tudó Star Wars: Az utolsó Jedik újabb mérföldkőhöz érkezett: kedden, azaz kevesebb mint két héttel premierjét követően a 2017-es év legnagyobb bevételt elért filmjévé vált 823 millió forinttal. (via Fórum Hungary)
  • A Disney vezetősége állítólag már előre eltemette a jövőre mozikba kerülő Han Solo-mozifilmet. A produkció eddig is több sebből vérzett, a kirúgott rendezőpáros helyett Ron Howardnak kellett újraforgatnia mindent az alapoktól, de állítólag ez sem segített. A fiatal Hant alakító Alden Ehrenreich-rúl egyre több helyről hallani, hogy csapnivaló főszereplő (pedig egy színészmentort is szerződtettek mellé), a forgatókönyv pedig annak ellenére harmatgyenge, hogy A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér és Az ébredő Erő nagy veteránja, Lawrence Kasdan írta. (via Geektyrant)
  • Néhányan Az utolsó Jedik amerikai nézői közül teljesen kiakadtak, hogy a film utolsó harmadában vagy egy olyan jelenet, ahol 10 másodpercig semmilyen hang nem hallatszik, csak egy elég sokkoló jelenet képei peregnek. Az értetlenkedés miatt az AMC mozikban egy cetlit függesztettek ki a dolgozók: a jelenet nem képhiba, hanem tudatos rendezői koncepció. (via Newsrama)
  • A Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő NASA-asztronauták abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a csillagok között nézhették meg az új Star Wars-filmet egy direkt nekik eljuttatott digitális kópián. Hogy teljes legyen a moziélmény, a nagy vászon mellé speciális székeket és üdítős tubusokat is kaptak. (via The Wrap)
  • Mark Hamill a Twitterén ünnepélyesen elnézést kért amiatt, hogy a karácsony előtti időszakban olyanokat nyilatkozott Az utolsó Jedikről, hogy ő nem ilyen filmet akart, szerinte az öreg Luke már nem az a Luke, akit ő annak idején eljátszott. „Sajnálom, hogy hangot adtam a kétségeimnek és a bizonytalanságomnak. A kreatív különbségek minden nagyszabású projektben természetesek, de többnyire négyszemközt maradnak. Én magam csak annyit szerettem volna, hogy egy jó filmet csináljunk. De ennél jóval többet kaptam: Rian Johnson minden idők egyik legnagyszerűbb filmjét forgatta le.” (via Movieweb)
  • Szintén Hamill volt az, aki ma a lehető leghitelesebben emlékezett meg a tavaly ilyenkor elhunyt Carrie Fisherről, akinek a szeretete és legendásan cinikus humora azóta is sok embernek hiányzik a Star Wars-stábból.