Második világháborús katasztrófafilm készül megtörtént események alapján

A történelem legnagyobb hajókatasztrófájában hatszor többen haltak meg, mint a Titanicon.

Magyar nyelven is megjelent már az a könyv, amiből készül a második világháborúban játszódó katasztrófafilm a Universal gyártásában, a producer Lorenzo di Bonaventura (Transformers) lesz.

Bundesarchiv, Bild 183-H27992 / Sönnke, Hans / CC-BY-SA 3.0
Forrás: wikipedia

 

Ruta Sepetys második regénye, a Tengerbe ​veszett könnyek 2016-ban elnyerte a Goodreads Choice Awards Legjobb Young Adult könyve díjat. A történet megtörtént eseményeken alapszik: a ​háború a végéhez közeledik Kelet-Poroszországban. Több ezer kétségbeesett menekült igyekszik a szabadság felé. A hajón aztán három ember sorsát kísérhetjük végig: Joanáét, a szép litván nővérét, aki súlyos bűntudattal küzd; Florianét, a titokzatos fiatalemberét, aki mindenáron szeretné eltitkolni valódi kilétét, és Emiliáét, a várandós lengyel lányét. Egyetlen közös van bennük: menekülniük kell. Joana, Florian és Emilia úti célja a kikötő, ahol a Wilhelm Gustloff hajóra akarnak feljutni, amely civileket és sebesült katonákat menekít a front elől. Már úgy tűnik, hogy közel járnak a szabadsághoz, amikor megtörténik a tragédia. Nem számít sem nemzetiségi hovatartozás, sem kultúra, sem rang; a fedélzeten lévő mind a tízezer embernek – felnőtteknek, gyerekeknek – ugyanazért kell harcolni: a túlélésért.

A német hadsereg Wilhelm Gustloff nevű személyszállító hajóját 1945 januárjában süllyesztette el a szovjet haderő tengeralattjárója a Balti-tengeren. A hajón német civilek, náci tisztek és katonai személyzet volt. Becslések szerint 9400 ember halt meg, ez volt a legnagyobb hajókatasztrófa a történelemben – több mint hatszor annyian haltak meg, mint a Titanic katasztrófájában. A film forgatókönyvét a regényből Scott Neustadter és Michael H. Weber (500 nap nyár; Csillagainkban a hiba) írja majd.

via Variety