Matthew McConaughey elmondta, miért nem vállal több romkomot

Dollármilliókat keresett 2001 és 2010 között a romantikus vígjátékaival, de manapság már nem a pénz érdekli, hanem hogy azt csinálhassa, amihez tényleg kedve van.

A napokban jelent meg Matthew McConaughey önéletrajzi kötete Greenlights címmel (amit talán úgy lehetne leginkább lefordítani, hogy Zöldutak, Leokézások vagy Rábólintások, esetleg ha nagyon szentimentálisak akarunk lenni, akkor: Megvalósult álmok). Ebben az 50 éves sztár többek között arról is őszintén vall, miért nem forgat manapság olyan könnyed kalandfilmeket és romantikus vígjátékokat, mint amilyen annak idején az egymás után zsinórban elkészült Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, Anyám nyakán, Bolondok aranya és Excsajok szelleme volt. Amikkel ráadásul McConaughey igen jól keresett, hiszen a 2001-es Szeretném, ha szeretnélért 5 millió dollárt, a 2005-ös Szaharáért pedig 8 milliót kapott, és nem nagyon kellett semmit csinálnia azon kívül, hogy kockás hasat és csibészes mosolyt villant...

Fotó: Isaac Brekken / Getty Images for CinemaCon

 

Az Oscar-díjas sztár így emlékszik vissza erre  nagyjából 10 éves, 2001-től 2010-ig tartó időszakára a könyvében:

A romantikus vígjáték maradt számomra az a műfaj, amivel biztosan kasszasikereket értem el, és ezután már folyamatosan csak ilyen ajánlatokat kaptam. Személy szerint élveztem ezeket a fesztelen romantikus kiruccanásokat, amelyekkel ki tudtam mozdítani pár órára az embereket a stresszes életükből. Ilyenkor nekik semmin sem kellett agyalniuk, csak nézni, ahogy a fiú üldözi [a szerelmével] a lányt, elbukik, de összeszedi magát, és végül egymáséi lesznek. Hugh Granttől vettem át ezt a stafétabotot, és messzire futottam vele.

De mi volt az a pillanat, amikor a színész élete gyökeresen „McVáltozott”, és teljesen más irányba fordult a karrierje (ez a fajta 180 fokos fordulat egyébként az amerikai közbeszédbe egy lefordíthatatlan szójátékkal került be: a McConaissance kifejezés a McConaughey és a reneszánsz, azaz renaissance szavak összevonásából született)? 2011-től ugyanis már olyan komolyabb hangvételű produkciókban tűnt fel, mint Az igazság ára, a Gyilkos Joe vagy a Mud. A sztár így ír erről az időszakáról a könyvében:

Nagyon élveztem a romantikus vígjátékok forgatását, mert az akkori fizetésemből tengerparti házakat tudtam bérelni, és póló nélkül futhattam a strandon. Ám amikor eljött az ideje, hogy továbblépjek, egy pillanatig sem néztem hátra. Elutasítottam a következő [romkomra szóló] ajánlatot. Mivel azt nem csinálhattam, amit akartam, inkább nem csináltam olyat, amit lehetett volna. Nem számított már a pénz.

Az idő végül McConaughey-t igazolta: amint maga mögött hagyta a kockahasú szépfiú imidzsét, sorra kapta a szerepeket olyan fajsúlyos darabokban, mint A Wall Street farkasa, aTrue Detective tévésorozat vagy a Mielőtt meghaltam, amivel 2014-ben Oscar-díjat is nyert. És hogy miben láthatjuk legközelebb? Nem igazán tudni... Könnyen lehet, hogy újabb fordulatot vesz majd McConaughey élete, mivel az utóbbi években mintha megint a könnyedebb műfajt részesítené előnyben: a Túltolva című vígjáték és Guy Ritchie idei vicces krimije, az Úriemberek után nemrég ő is felbukkant a Változó világ című kultfilm karanténváltozatában, de a jövőre nézve egyelőre csak annyi biztos, hogy ő az egyik közreműködő az Énekelj! 2 című 2021-es animációs filmben. (via IndieWire)