Még 7 híres sci-fi, amelyből kitöröltek egy jelenetet

Többek közt a Jurassic Parkot, a Szellemirtókat, a Loopert és a Szárnyas fejvadászt is megrövidítették.

Milyen jeleneteket töröltek ki a Halálhajóból, A légyből, a Robotzsaruból vagy a 2001: Űrodüsszeiából? Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, most pedig folytatjuk a témát. Az újabb példák közt akadnak olyan jelenetek, amelyekért valószínűleg nem kár, de sok esetben elég nehéz megmondani, hogy miért kellett a vágóollóhoz nyúlni.


Looper – Csak a legjobb jelenet maradt ki

A törölt jelenetek a legtöbb film esetében általában felesleges pillanatok, és nem nehéz megérteni, hogy miért távolították el őket – de cserébe legalább a rajongóknak szánt csemegeként felkerülhetnek a BluRay-kiadványokra. Néha azonban előfordul az is, hogy nem tudjuk megfejteni, miért nem került be a filmbe egy jelenet – és ez a helyzet Rian Johnson 2012-es akció sci-fijével is.

A film főszereplője a Bruce Willis által alakított Joe, egy idősödő bérgyilkos, aki időutazással intézi el a célpontjait a múltban. Amikor nyugdíjba kell vonulnia, és felettesei visszaküldik az időben, hogy fiatalabb énje (Joseph Gordon-Levitt) végezzen vele, az öreg Joe-nak sikerül megszöknie, majd összefog a fiatal Joe-val, hogy életben maradjon. A fiatal Joe elrejti őt Sara (Emily Blunt) otthonában, és ebben a pillanatban felbukkan egy maffiózó (Garret Dillahunt), aki őt keresi.

Sara körbevezeti a gengsztert a pincében, ahol Joe rejtőzik, és biztosak vagyunk benne, hogy pillanatokon belül elszabadul az erőszak. A feszültség kézzelfogható, ahogy a maffiózó tekintete végigpásztázza a helyiséget, hogy aztán rájöjjünk, Joe a padló alatt rejtőzik, ahol nem fogják észrevenni.


Star Trek 2. - Khan haragja – És az eltűnő gyereke

Az 1979-es első Star Trek-film csalódást okozott a rajongóknak, a folytatás ellenben a '80-as évek egyik legünnepeltebb sci-fije lett, de majdnem benne maradt egy olyan mellékszál, amely árthatott volna a kritikai sikernek.

Egy jól ismert törölt jelenet mellett – ebben Scotty (Leonard Nimoy) unokaöccse Khan (Ricardo Montalban) első, Enterprise elleni támadása után meghal –, a filmből egy teljes karaktert is kivágtak: Khan kisfiát. Ebben a változatban a csecsemővel a film elején találkozunk, amikor Chekov (Walter Koenig) és Terrell kapitány (Paul Winfield) átkutatják Khan hajóját, a Botany Bayt.

A film későbbi részében azonban a gyermek Khannal van a USS Reliant fedélzetén, és egy másik törölt jelenetben megölik, amikor véletlenül aktiválja a Genesis eszközt. Tekintettel arra, hogy a stúdió utólag egy pozitívabb befejezést forgattatott a filmhez – többek közt egy inspiráló gyászbeszédet Spocknak –, lehet, hogy úgy érezték, hogy Scotty unokaöccsének és Khan kisfiának halála túl lehangoló lenne egy családi sci-fihez. Ez a Starblazer magazin 1982-es számában derült ki, de a törölt jelenetek soha nem kerültek nyilvánosságra.


A függetlenség napja – Avagy, így hekkeld meg az alieneket

A '90-es évek legnagyobb sci-fi-kasszasikere, A függetlenség napja az 1975-ös Cápához hasonlóan örökre megváltoztatta a nyári blockbusterek arculatát. Tökéletesnek viszont aligha lehet nevezni, a sztorin ugyanis komoly lyukak tátonganak. Sokakban vetett fel kérdéseket a David Levinson (Jeff Goldblum) által létrehozott vírus, amelyet az idegen anyahajó elpusztítására használnak. Egy földi laptop hogyan tudott ilyen könnyen összekapcsolódni egy másik világ technológiájával, és egyáltalán honnan tudták, hogy miként kell kiiktatni az alienek számítógépes rendszerét?

Egy törölt jelenet – amely a film 20. évfordulója alkalmából vált elérhetővé – választ adott volna az egyik kérdésre. Ebben Levinson részletesebben kifejti az idegen számítógépes hálózat összeomlasztására irányuló tervét, miközben Dr. Okun (Brent Spiner) körbevezeti az elfogott idegen hajón. Míg Okun elismeri, hogy nagyon kevés fogalmuk van arról, hogyan működik az idegen technológia, Levinson arra következtet, hogy a szekvenciális ismétlődő minta, amelynek tanúi voltak, egy kód, amelyet az űrhajóik koordinálására használnak.

Lehet, hogy nem ez a legbiztosabb magyarázat, de legalább bepillantást nyerhetünk Levinson elméleteibe, és jobban el tudjuk képzelni, hogyan találta ki a rendszerük szabotálásának stratégiáját.


A nap, amikor megállt a Föld (1951) – És amikor Klaatu dühbe jött

Az első komolyabb földönkívüli film az 1951-ben bemutatott A nap, amikor megállt a Föld volt, amely a békés, jó szándékú űrlények koncepcióját vezette be, akik azért látogatnak el hozzánk, hogy figyelmeztessenek az atomháború veszélyére. Robert Wise filmje technikailag ma már persze megmosolyogtató, de így is a műfaj klasszikusának számít, a valamiért angol akcentussal beszélő Klaatu és robotszolgája, Gort pedig ikonikus karakterek lettek.

Az egyik jelenetben egy nyomozó érkezik, hogy elvigye Klaatut egy helyi tudóshoz, Barnhardt professzorhoz, de egy törölt jelenetből kiderül, hogy eredetileg sokkal többről volt szó. Az eredeti forgatókönyv szerint a nyomozó először a rendőrőrsre viszi Klaatut kihallgatásra. Ott egy helyi férfit hoznak be súlyosan megsérülve, és kiderül, hogy a férfit megtámadták, miután összetévesztették Klaatuval. Klaatu bűntudatot érez, de azt is értetlenül szemléli, hogy az emberek miért támadnak meg egy idegent ilyen módon, ezért könyörög, hogy a rendőrök egyenesen Barnhardthoz vigyék.

Bár ez egy rövid jelenet, mégis fontos kontextust ad, megmutatva mind a Klaatu jelenléte által keltett pánikot, mind az űrhajós empátiáját.

 

Szárnyas fejvadász – Újrahasznosított elveszett nyitány

Ridley Scott klasszikusának megszámlálhatatlanul sok törölt jelenete van, és az évek során a legtöbbjük bekerült a film számos különböző vágatába a rendezői verziótól az úgynevezett "Final Cut"-ig. Az 1982-es film egyik változata sem tartalmazza azonban az alternatív, törölt nyitójelenetet. Ez azért van, mert valójában soha nem forgatták le, és csak évekkel később derült ki egy storyboardból, amelyet először a "Future Noir: The Making of Blade Runner" című könyvben tettek közzé.

Az alternatív nyitójelenetben Deckard nyomozót (Harrison Ford) látjuk, amint a Spinnerrel egy kietlen úton landol. Kiszáll a repülő autóból, belép egy üres házba, és észreveszi, hogy a tűzhelyen még meleg étel van. Ahelyett, hogy elbújna, és megvárná a ház tulajdonosát, Deckard kényelembe helyezi magát. Amikor egy nagydarab, zömök férfi lép be az ajtón, összecsapnak, és ő húzza a rövidebbet. Deckard kitépi a férfi állkapcsának egy darabját – akiről így kiderül, hogy egy replikáns –, majd elrepül a Spinnerrel.

Ha mindez ismerősen hangzik, az azért van, mert ez az eredeti nyitójelenet szolgált a majdnem 40 évvel később bemutatott Szárnyas fejvadász 2049 című folytatás bevezetőjeként.


Jurassic Park – Menekülés a folyón

Steven Spielberg klasszikusa tele van lenyűgöző (akció)jelenetekkel, legyen szó a brontoszauruszok első megpillantásáról vagy a velociraptor karmainak kopogásáról a hideg konyhapadlón. Bármennyi emlékezetes pillanattal is büszkélkedhet a film, több olyan is van, ami nem került be, valószínűleg költségvetési okok miatt.

Az egyik, végül csak storyboardon létező akciójelenetben Alan Grant (Sam Neill), Tim (Joseph Mazzello) és Lex (Ariana Richards) egy alvó tyrannosaurus rexre bukkannak, miközben a dzsungelben barangolnak. Óvatosan próbálnak elosonni a fenevad mellett anélkül, hogy felhívnák magukra a figyelmét, és eljutnak egy közeli építményhez, ahol egy felfújható tutajt találnak a raktárban. Elindulnak lefelé folyón, de amikor már azt hiszik, hogy biztonságban vannak, a T-Rex előbújik a fák mögül, és a nyomukba ered.

Amikor a T-Rex már épp utolérné őket, szerencsére kidönt egy fát, amely elzárja a folyót, és lehetővé teszi számukra a menekülést.


Szellemirtók – Még több szellemszex

Ivan Reitman 1984-es komédiája váratlanul nagy siker lett, az évtizedek alatt masszív rajongói tábora alakult ki, úgyhogy el lehet képzelni, mennyire erős izgalmi állapotba jöttek, amikor 2017-ben több új törölt jelenet is előkerült Reitman személyes gyűjteményéből.

A tekercsek között szerepelt egy "Fort Detmerring" feliratú jelenet, egy régóta ismert, de soha nem látott pillanat, amelyben Ray (Dan Aykroyd) szexuális kapcsolatot létesít egy szellemmel. A végső filmben ennek a jelenetnek a részletei láthatóak egy montázsban, de a teljes szekvenciát soha nem mutatták be. Azzal kezdődik, hogy az Ecto-1 megérkezik az erődbe, és a csapat felfedezi a területet. Ray felvesz egy régi tengerész egyenruhát, és lefekszik egy ágyba, majd egy gyönyörű nő szelleme belép a szobába. Egy rövid, láthatatlan szexuális aktus után, ami valahogy mégis bekerült a filmbe, Winston kopogtat a szoba ajtaján, és csodálkozik, hogy mi folyik itt.

Tekintettel arra, hogy a legmerészebb rész bekerült a filmbe, valószínű, hogy a teljes jelenetet azért vágták csak ki, hogy csökkentsék a játékidőt.

Via: Looper