Még 8 blődli és furcsaság, amit végül kidobtak a Star Warsból

C-3PO eredetileg a Metropolis robotnőjére hasonlított, Yodát egy maszkos majom alakította volna, Han Solót pedig meg akarta Lucas ölni a Birodalom visszavágban, mert Harrison Ford megunta a karaktert.

Nemrégiben igen népszerűnek bizonyult az 5 hajmeresztő marhaság, amit végül kivágtak a Star Wars-filmekből című cikkünk itt a PORT.hun. Ebben egyebek között olyan képtelenségekről írtunk, mint például az, hogy Han Solo eredetileg egy zöld halember lett volna, aki meghal A Jedi visszatérben, de George Lucas végül átírta az űrmeséjét arra a verzióra, amit mindenki ismer.

5 hajmeresztő marhaság, amit végül kivágtak a Star Wars-filmekből

Han eredetileg zöld halember lett volna, aki végül meghal A Jedi visszatérben, mielőtt még Leiát a galaxis királynőjévé koronázzák... De George Lucas végül aztán máshogy írta meg az űrmeséjét.

Tovább

A nagy sikerre való tekintettel összeszedtünk még egy csokorra való bornírtságot és blődlit azokból a korai Star Wars-ötletekből, amiket végül szerencsére kukázott Lucas (vagy később a Disney).

 

1. Luke eredetileg egy vén, morgós tábornok lett volna

A Star Wars első, 1974-es vázlatában, ami még The Star Wars munkacímen futott, Luke Skywalker egy öreg tábornok és Jedi-mester volt – azaz leginkább az idős Obi-Wan Kenobira hasonlított. De még csak nem is ő volt a történet főszereplője, hanem Annikin Starkiller, és az apja, Kane Starkiller, akik a Sith lovagok elől menekültek. Kane azt akarta, hogy Annikint az Aquilae bolygó királyi családját védelmező Skywalker tábornok képezze ki Jedinek, ám a sztori közepén Annikin beleszeret egy nőbe az Aquilae-n, ami annyira feldühíti a vén Luke-ot, hogy megpróbálja megölni újdonsült tanítványát! Az eredeti forgatókönyv végül úgy fejeződik be, hogy a jók űrhajói Skywalker tábornok és az általa kiképzett vuki pilóták vezetésével megtámadják a gonoszok tanyáját, egy bolygóformájú birodalmi bázist.

Egy-két elemet tehát George Lucas végül átemelt ebből a '74-es The Star Warsból, a '77-es Star Warsba,

de az eredeti történetet csak jóval később ismerhette meg a nagyközönség, amikor a Dark Horse képregényként is megjelentette. 

Forrás: Dark Horse

 

2. C-3PO eredetileg sokkal nőiesebb volt

A Star Wars korai vázlataiban nem szerepelt sem C-3PO, sem R2-D2, de később mindkét robot a történet szerves részévé vált. Lucas ugyanis rájött, hogy az ő filmjébe is kell egy csetlő-botló komikus páros, akiket a nagy példaképe, Kuroszava Rejtett erődjének botcsinálta mellékszereplőiről mintázott.

A másik filmes előkép C-3PO esetében Fritz Lang Metropolisa volt, Lucas ugyanis az ottani robotnő mintájára rajzoltatta meg 1974-ben Ralph McQuarrie-vel az aranyszínű protokolldroidot.

 

3. C-3PO eredetileg úgy beszélt, mint egy bronxi használtautó-kereskedő

George Lucas az aranyszínű protokolldroid arcát szándékosan úgy tervezte meg, hogy közömbös legyen, így a nézők bármilyen érzelmet kiolvashattak a robotból. Eredetileg egy pantomimes vette volna fel az aranypáncélt, de ez az ötlet nem vált be, és Lucas a Shakespeare-színész Anthony Danielsnek adta oda a szerepet. C-3PO ekkor még úgy viselkedett, mint egy rámenős autókereskedő, aki vaskos bronxi akcentussal beszél.

Anthony Daniels viszont meggyőzte Lucast, hogy a protokolldroidnak vicces modorossággal kellene beszélnie.

Érdekesség, hogy C-3PO-t később Japánban egy Toyota-reklámhoz is felhasználták, így végül mégiscsak autónepper lett belőle.

 

4. Teljesen máshogy folytatódott eredetileg a '77-es Csillagok háborúja

A Star Wars forgatásakor Lucas még nem tudhatta előre, hogy a filmjéből dollármillárdokat termelő franchise lesz. Voltak ugyan ötletei a folytatásra, de ahhoz nagyobb költségvetést kellett volna kiharcolnia a Fox stúdiótól, ezért kidolgozott egy tartalék tervet is: felbérelte az ismert sci-fi szerzőt, Alan Dean Fostert, hogy írjon egy olyan folytatást Az új reményhez, amit szükség esetén kis költségvetésből, gyorsan le lehet forgatni.

Ez lett a Splinter of the Mind’s Eye, amelynek Leia és Luke lett a főszereplője, akik egy diplomáciai küldetés során lezuhannak a Mimban bolygón. Itt találkoznak egy Halla nevű öregasszonnyal, aki megmutatja nekik a „kaiburr kristályt”, ami „képes felerősíteni az Erőt”, de pont az utóbbi miatt Darth Vader vezetésével a birodalmiak is égen-földön keresik a kristályt. Az alapvetően fordulatos és kalandos történetbe jó pár blődség is belekeveredett, mivel Foster a forgatókönyv megírásakor nem sok infót kapott Lucastól, és a Star Wars-univerzum sem volt még olyan részletesen kidolgozva, mint manapság.

Ezért lett a sztori legbizarrabb része az, amikor Luke szerelmes lesz Leiába – ekkor ugyanis még maga Lucas sem találta ki a nagy fordulatot, miszerint ők ketten valójában ikertestvérek! 

Luke már itt is fénykardpárbajt vívott Vaderrel, de A Birodalom visszavággal ellentétben ezúttal ő vágja le a Sith nagyúr kezét! A történetből viszont fájóan hiányzik Han Solo és Chewbacca, mivel Harrison Ford ekkor még nem szerződött le a folytatáshoz. Végül a Star Wars kasszasiker lett, így Lucasnak már nem volt szüksége a Splinter of the Mind’s Eye forgatókönyvre, de megjelentette regényként. Így ez lett a Star Wars Expanded Universe első hivatalos könyve, ami Magyarországon a '80-as években A Jedi-kristály címmel jelent meg a Robur magazinban, a Valhalla pedig Erőpróba néven adta ki 1992-ben.

Forrás: Amazon.com / Moly.hu

 

5. Yoda eredetileg egy jelmezes majom lett volna

A Birodalom visszavágban Frank Oz működtette a Yoda-bábut, és ő kölcsönözte a hangját is. Az agg Jedi-mester végleges fizimiskája azonban számos fázison ment keresztül addigra, mivel az eredeti koncepciórajzok még egy manószerű mesefiguraként ábrázolták.

Lucas ráadásul azt akarta, hogy ne bábot mozgassanak, hanem egy idomított, maszkos majom alakítsa Yodát.

Erről a tervéről évtizedeken át pletykáltak Hollywoodban, de csak 2013-ban bukkantak fel olyan fotók, amelyek ténylegesen megmutatták, hogyan nézhetett volna ki ez a majom-Yoda. A képek tanúsága szerint ezüstszínű rövidnadrágot és inget viselt, és volt rajta egy Yoda-álarc, az idomárok pedig betanították arra, hogy bottal járkáljon. Szerencsére győzött a józan ész: az egyik Lucasfilm-dolgozó a 2001: Űrodüsszeia forgatásán már megtapasztalta, milyen keserves dolog majmokkal dolgozni, ezért végül meggyőzte Lucast, a bábok használata sokkal praktikusabb lesz.

 

6. Ewokok helyett vukik szerepeltek volna A Jedi visszatérben

Eredetileg az ewokok is vukik lettek volna, azaz Chewbacca fajtársai, akik A Jedi visszatérben tankokkal és lézerágyúkkal felfegyverkezve csapnak össze a birodalmiakkal. Lucas azonban egy ponton átírta a forgatókönyvet, és behozott egy új fajt az Endor bolygóra: a plüssmackószerű ewokokat, akik ugyanúgy legyőzik a primitív technológiájukkal az őserdőben a fegyveres katonákat, ahogy Vietnamban sem bírtak el az amerikaiak a vietkongokkal. A forgatókönyv egy másik változatában a yuzzum nevű faj is az Endoron élt volna. Ők szinték szőrös lények voltak, de magasak és pipaszárlábúak, ezért az őket alakító színészeknek gólyalábakat kellett volna használniuk a jelmezben (sőt, olyan terv is volt, hogy egyenesen Venezuelából hoznak profi gólyalábas táncosokat!).

Lucas végül osztott-szorzott, és rájött, hogy olcsóbban megússza a jelmezeket, ha kidobja a történetből a vukik és a yuzzumok hadseregét,

és kizárólag csak a pici ewokokra koncentrál, akiknek a ruháit feleannyiból meg lehet varrni. Ráadásul úgy okoskodott, hogy a mackóforma figurákat gyerekjátékként is könnyebben tudja majd értékesíteni, mint a jetiszerű, drabális vukikat.

Forrás: InterCom

 

7. Han meghalt volna A Birodalom visszavágban

Harrison Ford esetében egyáltalán nem volt biztos, hogy érdekelni fogja egy újabb Star Wars-film, és úgy tűnt, a színész nem fog csatlakozni A Jedi visszatér stábjához, George Lucas és Irvin Kershner rendező átírták A Birodalom visszavág forgatókönyvét. Eredetileg ugyanis Han is kijutott volna Felhővárosból, de bekerült az ikonikus karbonitba fagyasztós jelenet, ami némi mozgásteret adott Lucasnak és Kershnernek.

Ha ugyanis Ford nem írta volna alá a harmadik filmre a szerződést, akkor Han Solo örökre lefagyasztva marad.

Ford persze visszatért, de továbbra is elégedetlen volt a szerepével, és többször is azt nyilatkozta a későbbi interjúiban, hogy Han karaktere unalmassá vált a számára, és bárcsak inkább megölte volna Lucas.

Forrás: InterCom

 

8. Az idős Han egy részeges csavargó lett volna

Bár Han Solo kétségtelenül a galaxis legszerethetőbb csirkefogója, a 2015-ös Az ébredő Erőben való visszatérése drasztikusan más lett volna az eredeti elképzelések szerint. Ott ugyanis ahelyett, hogy felcsapott volna csempésznek, miután szétmentek Leiával (mivel a fiuk, Ben átállt az Erő sötét oldalára és Kylo Ren lett belőle), inkább az italhoz fordult. A Lucasfilmnek dolgozó Christian Alzmann meg is osztott a közösségi oldalán egy koncepciórajzot,

amin a Birodalmat egykoron legyőző Han Solo vénségére egy lepukkant csehóban ücsörög, és már nem pisztolypárbajban, hanem ivóversenyben győz le minden rosszarcú figurát...

Bár ez egy igen szórakoztató ötlet és remek karakterrajz lett volna az idős Hanról, „túl reális” lett volna egy alapvetően vidám és családbarát filmhez, így végül a Disney-nél elvetették az ötletet.

(via Listserve.com)