Megannyi kínzó kérdés A setét torony kapcsán

Mit hiányol Stephen King, hogy lett fekete a főhős, melyik regény a kiindulópont, hogy is állunk a híre revolverek kaliberével és nem lett volna jobb rögtön sorozatot csinálni?

A setét torony

Várjunk csak, egy vadnyugati lovag?

Roland Deschain alapvetően egy cowboy, aki közben egy lovagrend utolsó tagja, és mindez egy sci-fiben! Hogy jött ez össze? A fiatal Stephen King nagy Gyűrűk ura rajongó volt, szeretett volna hasonlót, de nem akart egyszerű Tolkien koppintó lenni, és amikor beült megnézni A jó, a rossz és a csúfot, rájött, hogy a lovagregényhez a westernt kell párosítania, ha valami saját produktummal akar előállni. Azért persze koppintott is még egy kicsit, hiszen a francia nevű főhős nevét a középkorúi francia Roland-énekből kölcsönözte.

A setét torony

Akkor egy könyvből készült a film?

A Setét torony regényfolyam nyolc könyvből és több novellából áll, több évtizeden át írt több ezernyi oldalt felölelő anyag, amelyek több évszázadon átnyúló történetét mindig is megfilmesíthetetlennek tartották. Ezért aztán a mégis elkészült film nem egy konkrét könyvhöz köthető, hanem az utolsó rész után veszi fel a fonalat, ahol Roland rájön, hogy kalandjai több idősíkban folytak eddig, bár a sztori merít az első, legismertebb részből, A harcosból és a harmadik, a Puszta földek címűből is.  Ennek köszönhetően rengeteg népszerű karakter kimaradt, ami érthető, az viszont nehezen magyarázható, hogy a gyártó Sony miért döntött úgy, hogy az így is rengeteg történést és több megjelenített világot, és persze az egész széria esszenciáját alig 95 percre sűríti össze.

A setét torony

De miért fekete a Harcos?

A hardcore rajongókat megdöbbentette a hír, amikor bejelentették, hogy a revolverhős Roland Deschaint a fekete bőrű – és angol! - Idris Elba alakítja. A regények főszereplője ugyanis nem csak fehér, kék szemű, magas és vékony – Elba ezen kritériumok egyikének sem felel meg, mert ugye vékony még lehetne -, hanem Stephen King egyenesen bevallottan Clint Eastwoodról mintázta. Nem véletlen, hogy sokan azért kampányoltak, hogy Eastwood fiára, Scottra bízzák a szerepet, a filmesek viszont kitartottak Elba mellett, mondván, ő a legjobb, és végül King is csatlakozott hozzájuk. Szerinte nem a bőrszín számít, hanem az, hogyan áll a hatlövetű az illető kezében és miként bánik vele. Tény és való, hogy a King adaptációk történetében előfordult, hogy sikerrel „feketítettek” be egy főszereplőt: A remény börtöne regényverziójában Red egy ír elítélt volt, a filmben viszont Morgan Freeman játszotta.

A setét torony

Miért kellettek ehhez a dánok?

A film rendezője, Nikolaj Arcel (Egy veszedelmes viszony) a dán filmgyártás másodvonalához tartozik, nemrég a Fácánvadászok című krimije ment nálunk, amit eredetileg tévéfilmnek szántak. Nem rossz ötlet „kintről” hozni ilyenkor rendezőt, aki friss szemmel láthat mindent, de ez a frissesség most nem érződött. Manapság szívesen bíznak kezdőkre is nagy projekteket, de Arcelt még senki sem nevezte csodagyereknek, nem úgy, mint a forgatókönyvírók között feltüntetett, szintén dán Anders Thomas Jensent (Ádám almái), aki hazája talán legjobb írói és rendezői közé tartozik. Ehhez képest a híres sötét dán humor legfeljebb nyomokban tűnik fel – én három poént számoltam meg, kettő a Fekete Ruháshoz, egy a kissráchoz kapcsolódik -, ahogy a skandináv filmek sötét tónusa és fantasztikus kidolgozottsága is teljes mértékben hiányzik innen. 

A setét torony

Van kalapja, nincs kalapja

A Sötét torony könyvsorozat Roland Deschainje kalapot hord, valószínűleg kalapban is alszik, mint egy igazi vadnyugati hős, a film készítői viszont az első perctől kezdve tudták, hogy az ő Harcosuk bizony fedetlen fővel szerepel majd. Stephen King ezen egy kicsit kiakadt, szóvá is tette a dolgot a film producereinél, hogy hová lett a westernkalap, mire furcsa választ kapott. Azt mondták neki, hogy a kimutatásaik szerint az olyan filmek, ahol a főhős végig kalapot hord, nem teljesítenek jól a mozipénztáraknál. King azzal védekezett, hogy Denzel is kalapot hordott az új A hét mesterlövészben, ami egész jól ment, de senkit nem hatott meg az érvelésével.

A setét roron

Mit bánt meg az író?

Stephen King már rég nem csinál szívügyet abból, ha nem úgy sikerül valamelyik regényének a filmverziója, ahogy ő szerette volna – és valószínűleg elég jól meg is fizetik azért, hogy részt vegyen az adott produkció promótálásában is. Amikor arról kérdezték, mit szeretett volna látni a filmben abból, ami nem került át a regényekből, csak annyit mondott, hogy rengeteg ilyen dolog van, de ha sikeres lesz A setét torony, akkor majd bekerülnek a folytatásba. Azt viszont diplomatikusan, de határozottan kifejtette, hogy a lehetséges folytatásoknak illik majd korhatárosnak lenniük, mert csak úgy adhatják vissza a könyvek igazi hangulatát. Amikor tovább faggatták, mit hiányol, végül kibukott belőle, az a rész, ahol Roland a tengerparton szembekerül az óriási rákokkal.

A setét torony

Honnan van a stukker?

A revolverforgató Roland egy vadnyugati lovagrend utolsó tagja, akik „több ezer”generáció óta védik a setét tornyot – ami időben kicsit túlzásnak hat -, és rendjük visszavezethető a Kerekasztal lovagjaihoz. A Harcos pisztolyait például Artúr kardjából, az Excaliburból kovácsolták, ami azért furcsa, mert akárki is dolgozott rajtuk, pontosan eltalálta, hogy 45-ös kaliberűek legyenek – Roland világában az ilyeneket elég nehéz lehetett kézzel kovácsolni és összerakni, de az űrméret a Kulcsvilágba érve, azon belül is New Yorkban elég praktikussá válik, ráadásul a regénnyel ellentétben Roland a filmben pontosan tudja, milyen kalibert kérje az eladótól. Nyilván azt is tudja, hogy a két pisztoly a Remington 1858-os modellje – amit egyébként 44-es kaliberrel gyártottak annak idején. A legendás szantálfa markolat viszont felismerhető, csakúgy, mint a rózsa jele rajta.

Nem lett volna jobb egy sorozatot csinálni az egészből?

Sokak szerint a regényfolyam feldolgozásához egy tévésorozat sokkal jobb formátum lett volna, és furcsa módon ezt a filmesek is így gondolják, mivel a forgatással párhuzamosan elindult egy tévészéria előkészítése. Alapjául a negyedik regény, a Varázsló és üveg szolgál majd, az ún. showrunner pedig Glen Mazzara lesz, aki a The Walking Dead második évadát vette át Frank Darabontól, és aki óriási Stephen King rajongó. A történet a fiatal Roland életével foglalkozik majd, tehát más szereplőkkel forgatják majd le, de a kerettörténethez felhasználják majd a mostani gárda egy részét is. Idris Elba állítólag már aláírt, a gyerekszínész Tom Taylor szintén, akárcsak a Roland apját alakító Dennis Haysbert. 10-13 epizódban gondolkodnak, a forgatás már jövőre elkezdődhet, de sok miden függ attól, miként teljesít maga a film. A rossz hír az, hogy a mostani pocsék forgatókönyvért felelő Akiva Goldsman lesz az executive producer.