Megbánta Casey Affleck a szexuális zaklatási ügyet

Úgy érzi, nem viselkedett profi módon, de már sokat tanult azóta.

A színész-rendezőt két munkatársnője is azzal vádolta, hogy 2010-es filmje, az I’m Still Here című áldokumentumfilm forgatásakor szexuálisan zaklatta őket. Az ügyek alapján hivatalos eljárás is indult: Affleck végül egy-egy polgári per végén egyezett meg az áldozatokkal.

Az ügy akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a sztárt Oscarra jelölték 2016-os filmje, A régi városban nyújtott alakításáért, mivel sokakat felháborított a dolog – Affleck ráadásul végül el is nyerte a díjat. A színész nagyon ritkán szólalt meg a botrány során: most az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozott.

Casey Affleck az Oscarral. Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images

 

„Először is nagyon megbántam, hogy pereskedésbe keveredtem. Bárcsak találtam volna egy más utat ennek a helyzetnek a megoldására. Utálom az egészet. Soha életemben nem érkezett még ellenem ilyen panasz, szóval

nagyon kínosnak találtam, és nem tudtam, hogy kezeljem,

hiszen egyáltalán nem értettem egyet azzal, ahogy jellemeztek engem, és amilyen dolgokat mondtak rólam” – kezdte a sztár.

„De meg akartam próbálni helyrehozni a dolgot, és végül erre jutottunk. És abban mindannyian egyetértettünk, hogy le szeretnénk zárni az ügyet, és továbblépni. Azt hiszem, ez mindannyiunknak kijár, ahogy az is, hogy tiszteletben tartsuk egymás magánéletét. Erről szólt ez az egész (az ügy minden érintettje hallgatási megállapodást írt alá – a szerk.) – tette hozzá.

Casey Affleck mesélt arról is, hogy nagy figyelemmel követte azt a nyilvános diskurzust, ami a #MeToo mozgalom és az ehhez kapcsolódó Time’s Up kampány hatására indult, és sokat tanult belőle. „Elmozdultam arról a pontról, hogy védekező álláspontot vegyek fel, és

most már sokkal érettebb nézőpontból tudom szemlélni az egészet, és megpróbálom a saját hibáimat is megtalálni.

És amikor eljutottam idáig, rájöttem, hogy nagyon sokat kell tanulnom” – mondta Affleck.

A sztár azt is beismerte, hogy a film forgatása során hozzájárult ahhoz, hogy egy nagyon informális légkör alakuljon ki, és nem érezte át annak felelősségét, hogy valójában ő a főnök, és ennek megfelelően kellene viselkednie. „Ezt nagyon megbántam, bárcsak ne így történt volna. Sajnálom.”

A színész reagált arra is, hogy A régi város rendezője, Kenneth Lonergan a védelmébe vette, és azt állította, tisztességtelenül bánnak vele. „Akár így volt, akár nem, szerintem nagyon sok ember van a világon, akinek ennél sokkal nagyobb nehézséggel kell megküzdenie, és zokszó nélkül megteszi. Szóval nem hiszem, hogy az én dolgom olyan sok további szót érdemelne.”

Affleck kitért arra is, miért nem ment el az idei Oscar-gálára, holott a hagyományok szerint neki kellett volna átadnia a legjobb színésznőnek járó trófeát, miután a múlt évben őt választották a legjobb színésznek. „Szerintem ez volt a helyes döntés, figyelembe véve, éppen milyen közhangulat uralkodott. És két hihetetlen színésznő (Jodie Foster és Jennifer Lawrence – a szerk.) adta át a díjat helyettem, szóval ez nekem nem tűnik rossz cserének” – magyarázta.


(via NME)