Megelőzték Tom Cruise-t: már készült film a világűrben

Egy kanadai rendezőpáros a Nemzetközi Űrállomás űrhajósaival együttműködve VR-technológiával mutatja be, milyen az élet a súlytalanságban, távol a Földtől.

Tom Cruise még tavaly bejelentette, hogy a NASA és a SpaceX közreműködésével, Doug Liman rendezésében egy 200 millió dolláros költségvetésű akciófilmet forgat a Nemzetközi Űrállomáson. Közben kiderült, hogy az oroszok is hasonlót terveznek, bár erről semmit nem tudni, akkora titok övezi a produkciót.

Félix Lajeunesse és Paul Raphael kanadai filmesek azonban megelőzték őket, ugyanis 2019 januárja óta, 10 asztronauta segítségével mintegy 200 órányi nyersanyagot rögzítettek, hogy Space Explorers című, VR(virtuális valóság)-sorozatukban a lehető legátélhetőbben bemutassák, milyen az élet 250 millió kilométernyire a Földtől, a Nemzetközi Űrállomáson, teljes súlytalanságban, amit lássuk be, igen nehéz elképzelni.

 

"A közönségnek nem kell többé pusztán történeteket nézni az űrrepülésről – mondta Lajeunesse egy Zoomos interjúban. – Mi ténylegesen éreztetjük velük azt, mintha ők is részeseik lennének, és megtapasztalják az űrhajósok utazását."

A sorozat első darabja az űrhajósok felkészüléséről szólt, és a 2018-as Sundance fesztiválon mutatták be. A múlt hónapban bemutatott folytatás az asztronauták napi rutinját mutatja be,közvetlen közelről,  a laboratóriumi munkától kezdve egészen a közös étkezésekig. Különös hangsúlyt fektet továbbá a történelem női űrhajósainak bemutatására is.

Nyáron a világűrben, az űrállomáson kívül akarnak forgatni, és az öt napos munkafolyamatot, a nagyon alaposan, lépésről lépésre kidolgozták, tekintve a komoly életveszélyre. "Amikor egy ilyen környezetben dolgozol, nem rögtönözhetsz – magyarázza Lajeunesse, aki társával a Földről koordinálja a felvételt. – Végsősoron emberi lények vannak a világűrben, veszélyes környezetben, a legmostohább környezetben, amit csak ismerünk."

Korábban is forgattak már az ISS-en, a 2002-es Space Station 3D című filmhez IMAX-kamerákat is használtak, de a VR-technológiával a rendezőpáros egy egészen újfajta élményt kínál. Lajeunesse szerint teljesen természetes, hogy Hollywood is az űrbe kívánkozik. Ugyan a NASA felügyeli a forgatást, anyagi segítséget nem nyújtott, az epizódonként több millió dolláros költségvetést a rendezőpáros az űrbéli forgatáshoz szükséges technológia licenszelésével teremtette elő.

(A bal fölső sarokban a lévő nyilakkal a jelenet közben  bejárhatjuk az egész kabint.)

(Forrás: IndieWire)