Meghalt a Flash Gordon rendezője

A brit Mike Hodgest – akit az Öld meg Cartert! vagy az Űzött vad direktoraként is ismerhetünk – 90 éves korában érte a halál december 17-én, az angliai Dorsetben.

Hodges neve elsősorban az olyan, karrierje elején és végén forgatott bűndrámákkal forrt össze, mint a minden idők egyik legjobb brit gengszterfilmének tekintett Öld meg Cartert!, a Máltát látni és meghalni, illetve A krupié és az Űzött vad.

A művészt ezenkívül a camp stílusban fogant, erősen stilizált, azóta kultfilmmé vált 1980-as Flash Gordon-feldolgozás révén is ismerhetjük.

Ahogy azt az alulértékelt Az átprogramozott ember és az 1978-as Ómen 2: Damien példája is bizonyítja (utóbbi produkcióból a rendező kreatív különbségek miatt kilépett), Hodges nem igazán találta meg magát a stúdiórendszer keretei között. Az alkotó ezt követően a nyolcvanas években olyan különleges hangulatú thrillereivel hívta fel magára a figyelmet, mint a Mickey Rourke-kal forgatott Ima egy haldoklóért és a Fekete szivárvány, Rosanna Arquette-tel.

Forrás: Carlo Allegri / Getty Images


A bristoli származású Hodges egyébként rövid katonai pálya után mozgóképes karrierjét a brit televíziónál kezdte, ahol először súgógép-operátorként dolgozott, majd elkezdhetett forgatókönyveket átnézni, később pedig írni is. Ezután már csak egy lépés volt, hogy producerré és rendezővé váljon, hogy végül egy sor tévésorozat elkészítése után felkérjék a már említett Öld meg Cartert! megrendezésére.

Utolsó nagyjátékfilmje, a 2003-as Űzött vad után az alkotó már csak dokumentumfilmeket rendezett (Queen: Greatest Video Hits 2, Murder by Numbers – utóbbi a sorozatgyilkosos thrillerek népszerűségének okait kutatja), melyek közül az All at Sea még bemutatásra vár.

Mike Hodgest felesége, Carol Laws, Ben és Jake nevű fiaik, illetve öt unokája, Marlon, Honey, Orson, Michael és Gabriel gyászolja.


(via Variety)