Meghalt a Segítség, felnőttem! rendezője

Penny Marshall színész-rendező, Garry Marshall direktor húga 75 éves volt.

Az 1943-ban Bronxban született Marshall egy Laverne & Shirley című népszerű, hetvenes évekbeli sitcomban, a Happy Days című sorozat spin-offjában kezdte a színészi pályát, majd annak befejezte után kezdett el komolyabban rendezni – olyan eredményesen, hogy ő lett a legnagyobb box office-sikereket dirigáló egyik top női rendező.

Forrás: D Dipasupil / FilmMagic / Getty Images

 

Ő volt az első rendezőnő, akinek a filmje átlépte a a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt: ezt a Tom Hanks főszereplésével készült Segítség, felnőttem! című vígjátékkal sikerült elérnie. Penny Marshall ezenkívül olyan sikerfilmeket rendezett, mint az Ébredések, a Micsoda csapat!, a Reneszánsz ember, a Kinek a papné vagy a Fiúk az életemből. Első nagyfilmes rendezése a Sipirc, sipirc című 1986-os Whoopi Goldberg-film volt.

Az alkotó kaliforniai, Hollywood Hills-i otthonában hunyt el, cukorbetegség miatt kialakult komplikációk következtében, hétfőn. „Szerettem Pennyt. Vele nőttem fel.

Hatalmas tehetséggel született”

– emlékezett rá Rob Reiner rendező, aki 1971 és 1981 között a férje volt. „Viszlát, Penny! Te jó ég, mennyit nevettünk! Bárcsak még nevethetnénk. Szeretlek: Hanx” – írta Tom Hanks, aki több filmjében is szerepelt.

Mark Wahlberg, aki a Reneszánsz emberben játszott, közös képet is megosztott magukról, miközben azt állítja: nélküle ma nem tartana ott, ahol tart. Többen megemlékeztek ezenkívül azokról a legendás szülinapi partikról, amiket Marshall és közeli barátnője, Carrie Fisher közösen tartottak – valaki azt írja, most már a mennyben bulizhatnak együtt (Fisher 2016-ban halt meg). Penny Marshallt lánya, Tracy Reiner színésznő gyászolja.


(via The Guardian, NME)