Meghalt Az elit alakulat és a Bárcsak itt lennél rendezője

David Leland olyan színészeket indított el a pályán, mint Pierce Brosnan és Tim Roth.

82 éves korában elhunyt David Leland, az 1987-es Bárcsak itt lennél rendezője, aki számos elismert brit film - köztük a Made in Britain, a Mona Lisa és a Personal Services - írója volt.

Az ügynökségének közleménye szerint vasárnap halt meg családja körében. Mint írják, "felesége, Sabrina, négy lánya, fia és hat unokája gyászolja... akiket majdnem annyira szeretett, mint az Arsenal futballklubot".

Az 1941-es születésű Leland színészként kezdte a karrierjét, de az írásban és a rendezésben teljesedett ki. Ő rendezte Michael Palin és Terry Jones két rövid színdarabjának világpremierjét, 1977-ben pedig szerepet adott Pierce Brosnannak Tennessee Williams The Red Devil Battery Sign című darabjának brit premierjében.

Leland ezután íróként szerzett nevet magának az 1982-es Made in Britain című drámával, amelyben Tim Roth egy skinheadet alakított. Leland a későbbiekben számos forgatókönyvet írt a brit filmipar 1980-as évekbeli fellendülésének kulcsfontosságú filmjeihez. Társrendezője volt a Neil Jordan-féle Mona Lisának, és ő írta a Terry Jones által rendezett Personal Services című filmet, amelyben Julie Walters alakította egy bordélyház vezetőjét.

A Szűzlányok ajándéka című film forgatásán 2007-ben Tim Roth-fal (Forrás: Getty Images - Keith Hamshere)

 

Önálló rendezői bemutatkozására 1987-ben került sor a Bárcsak itt lennél című háborús vígjátékkal. Egy évvel később kipróbálta magát Amerikában is, a Nehéz eset című vígjáték főszerepét Jeff Daniels játszotta, de a film anyagi bukás lett. Visszatért az Egyesült Királyságba, és sikerrel mutatta be A nagy embert, amelyben Liam Neeson egy glasgow-i puszta kézzel harcoló bunyóst alakított, valamint a Három nő háborúban és szerelembent, amelyben Catherine McCormack, Rachel Weisz és Anna Friel alakították a mezőgazdasági munkára beosztott nőket.

2001-ben megrendezte Az elit alakulat egyik epizódját, amellyel megosztva elnyerte a kiváló rendezésért járó Emmy-díjat. 2011-ben pedig a Jeremy Irons által főszerepelt Borgiák című történelmi sorozat négy epizódját rendezte meg, és társshowrunnerként és producerként is csatlakozott a produkcióhoz.

A zenés videókban és a dokumentumfilmekben is kipróbálta magát, készített klipeket Paul McCartney-nak és Tom Pettynek, és ő rendezte a 2003-as George Harrison-dokumentumfilmet is (Concert for George).

A halálhírére így reagált egykori színésze, Pierce Brosnan:

David Leland hatalmas helyet foglal el a szívemben. Fiatal életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy megkaptam McCabe szerepét, és együtt dolgozhattam Daviddel és Tennessee-vel."

Tim Roth hozzátette: "David ott volt ennek az őrült kalandnak a legelején. Megváltoztatta az életemet, és ezért szeretem őt. Mindig velem lesz az emléke."

Liam Neeson is megszólalt:

"Daviddel egy álom volt együtt dolgozni. Igazi partner volt; őszintén szerette és csodálta a színészeket. Szoros kötelék alakult ki közöttünk. Imádtam a pajkos humorát. Mindig a szívemben leszel, öreg barátom. Még találkozunk az úton."  

Terry Gilliam hozzátette: "David elvesztése nagyon szomorú. Barátként és íróként/rendezőként mindig lehetett rá számítani... mindig érzékeny és kíméletlenül őszinte. Az 1987-es filmje, a Bárcsak itt lennél, még mindig az egyik kedvenc brit filmem.”

via: The Guardian