Meghalt Charles Aznavour

A francia énekes, akit hazája Frank Sinatrájának is neveztek, 94 éves volt. Filmes munkássága is jelentős.

Aznavourt alpilles-i, délkelet-franciaországi otthonában érte a halál. Az énekesről az elsők között emlékezett meg Macron elnök, aki Twitter-oldalán úgy jellemezte: „bár zsigerileg ragaszkodott örmény gyökereihez, mélyen francia és világszerte ismert volt”, ezenkívül „három generáció örömét és bánatát is megfogalmazta”.

Az örmény bevándorlók gyermekeként 1924-ben Párizsban született sztár pályája több mint hetven évet ölel át, dalai száma pedig ezerkétszázra tehető. Aznavour szinte az utolsó pillanatig aktív volt: idén nyáron például még külföldön is vállalt fellépést, amikor júniusban a londoni Royal Albert Hallban énekelt, de csak ebben az évben járt már Japánban, Oroszországban, Brazíliában és Ausztráliában is.

Charles Aznavour tavalyi, milánói fellépésén. Forrás: Sergione Infuso / Corbis via Getty Images

 

Az énekes egyébként száz évig akart élni. Idén májusban úgy nyilatkozott a The Telegraph-nak: az a célja, hogy a jeles napon is koncertezzen. „Aznap adok majd egy koncertet – utána meg majd meglátjuk.

Miért kéne leállnom? Hogy otthon halljak meg a karosszékemben? Non merci (Köszönöm, nem).”

Zenei munkásságán kívül Aznavour filmszínészként is tevékenykedett: közel nyolcvan filmben tűnt fel, köztük például a Lőj a zongoristára! című Truffaut-moziban, Az ördög és a tízparancsolatban, A bádogdobban, Claude Lelouch Éljen az élet!-ében vagy az Atom Egoyan rendezte Ararátban. Charles Aznavourt harmadik felesége, Ulla Thorsell, három gyermekük és a férfi korábbi házasságaiból született további három gyermeke gyászolja.


(via The Telegraph)