Meghalt Dick Miller a Szörnyecskékből

A karakterszínész – akit a Joe Dante-film mellett a Terminatorban is láthattunk – 90 éves volt.

Miller karrierje több mint hat évtizedet ölel fel, és nem kevesebb mint 182 filmben vagy sorozatban szerepelt. Leghíresebb szerepe az 1984-es horrorkomédia, a Szörnyecskék Murray Futtermanje volt, de játszott a Terminatorban, a Szörnyecskékhez hasonlóan szintén Joe Dante rendezte Az üvöltésben és az Ami sok, az sokkban is (a direktor majdnem minden filmjében szerepeltette).

Dick Miller 2015-ben. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

Az 1928-ban Bronxban orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként született Dick Miller szolgált a haditengerészetnél, majd beiratkozott a City College of New Yorkba, de járt a Columbiára és a New York Universityre is – pszichológiából szerzett PhD fokozatot.

A színész egy 1955-ös Roger Corman-westernben, az Apache Womanben kezdte a karrierjét, majd 1959-ben benne volt a szintén Corman rendezte kulthorrorban, az Egy vödör vérben is. Pályája során az említetteken kívül Miller olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint James Cameron (Terminator), Martin Scorsese (New York, New York, Lidérces órák) vagy Steven Spielberg (Meztelenek és bolondok), de játszott egyebek mellett a Rémségek kicsiny boltjában, a Flúgos futamban és a Homályzónában is.

Utolsó fontosabb filmje a szintén Dante rendezte 2009-es A rettegés mélye, de posztumusz is ki fog jönni egy horror (Hanukkah), amiben szerepelt. „Egyik legjobb barátom és legmegbecsültebb munkatársam volt. (…)

Mindig kerestem egy szerepet Dicknek – nemcsak azért, mert a barátom volt, hanem mert imádtam nézni, ahogy játszik”

– emlékezett a színészre a direktor. Dick Millert felesége, Lainie, lánya, Barbara és unokája, Autumn gyászolja.


(via Independent)