Meghalt Hal Holbrook

A Tony- és Emmy-díjas, Oscar-jelölt színész, Az elnök emberei, A Magnum ereje, A köd, A cég és az Út a vadonba sztárja 95 éves volt.

Holbrook már január 23-án elhunyt, de személyi asszisztense csak hétfőn közölte a halálhírét a New York Timesszal. Az 1925-ben az ohiói Clevelandben született színész legnagyobb sikerét egy olyan projektnek köszönheti, amiről a magyar nézők valószínűleg sosem hallottak. No meg Mark Twainnek. Holbrook ugyanis egyetemi évei alatt szerepelt egy Twain-emlékműsorban, és ebből fejlesztette ki Mark Twain Tonight! című monodrámáját.

Holbrook az 1971-es Suddenly Single című tévéfilmben. Forrás: Walt Disney Television via Getty Images

 

A darabot Holbrook maga is rendezte, és 1954-ben kezdte játszani, majd 1957-ben adta elő egy utazó társulattal, amellyel még Európába, a Vasfüggöny mögé is eljutottak. A Mark Twain Tonight!-ot a színész először 1959-ben adhatta elő Off Broadway show-ként, majd a Broadwayen is felléphetett vele, és készült róla hangfelvétel és tévés verzió is. Nem utolsósorban pedig ennek köszönheti, hogy bekerült a televíziózás világába, mivel az egyik előadást Ed Sullivan, a híres talkshow-házigazda is látta, és meghívta a fiatal színészt a műsorába. (Az estet egyébként még 2010-ben is játszották a Broadwayen, ahol a sztár több ezerszer bújhatott Mark Twain bőrébe.)

Holbrook ezt követően több sorozatban, tévéfilmben és nagyjátékfilmben is játszott, de a nagy áttörést csak az 1973-as A Magnum ereje című Piszkos Harry-folytatás, majd három évvel később Az elnök emberei című történelmi dráma hozta meg a számára, amelyben a legfontosabb mellékszerepet alakította. A színész a vásznon a későbbiekben is megmaradt epizodistának: olyan emlékezetes mellékszerepeket köszönhetünk neki, mint A köd Malone atyája, a Tőzsdecápák Lou Mannheimja vagy A cég Oliver Lambertje.

Holbrook 2014-ben Emile Hirsch-sel, az Út a vadonba főszereplőjével a legendás Mark Twain-estről szóló Holbrook/Twain: An American Odyssey című dokumentumfilm premierjén. Forrás: Amanda Edwards / WireImage / Getty Images

 

Az Út a vadonba című életrajzi filmért 2008-ban Oscar-jelölést érdemelt, amivel 82 évesen ő lett a legidősebb nominált (a díjat viszont elhappolta előle Javier Bardem a Nem vénnek való vidékben nyújtott alakításával). Hal Holbrook háromszor nősült; harmadik feleségével, Dixie Carter színésznővel 1984-től a nő 2010-ben bekövetkezett haláláig élt házasságban. Holbrookot három gyermeke és két mostohalánya, ezenkívül két unokája és két mostohaunokája gyászolja.


(via Variety)