Meghalt Sir Michael Gambon, a Harry Potter-filmek sztárja

Sir Michael Gambon alakította Dumbledore-t. 82 éves volt.

82 éves korában elhunyt Sir Michael Gambon, akinek rendkívüli színészi karrierje Laurence Olivier Nemzeti Színházától a Harry Potter-filmek Dumbledore-jáig vezetett.

A felesége, Lady Gambon és fia, Fergus nevében kiadott közleményben ezt írják:

"A szeretett férj és apa, Michael békésen halt meg a kórházban, felesége, Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében. Michael 82 éves volt. Kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban, és köszönjük a támogatást és szeretetet kifejező üzeneteket."

Gambon Dublinban született 1940-ben, a Royal Academy of Drama Artson tanult, majd a National Theatre tagja lett. 1965-ben debütált a filmvásznon az Othello egy kisebb szerepében olyan sztárok mellett, mint Laurence Olivier, Maggie Smith és Derek Jacobi. Két évtizeden keresztül elsősorban televíziós szerepekben, sorozatokban tűnt fel, játszott Dennis Potter The Singing Detective című musical noirjában, illetve egy Maigret-sorozatban alakította a címbéli párizsi rendőrt, Tony Kushner Angyalok Amerikában című művének televíziós változatában pedig angyalt játszott.

Forrás: Warner Bros.

 

1985-ben a Páncél mögött című alkotás jelentette a nagy visszatérést a moziba, ezt követően olyan produkcióban játszott, mint a A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Pogánytánc, Az Álmosvölgy legendája, az Édesek és mostohák, a Gosford Park, az Ali G Indahouse és A király beszéde című filmekben, a legnagyobb sikert azonban kétségtelenül a Harry Potter-széria hozta meg a számára, melyben Albus Dumbledore-t alakította – a szerepet a harmadik filmben vette át a 2002-ben elhunyt Richard Harristől. A Háború a háborúról című tévéfilmben nyújtott alakításáért Emmy- és Golden Globe-díjra jelölték.

A szórakoztatóiparban tett szolgálataiért 1998-ban lovaggá ütötték.