Meghalt Szirtes András filmrendező

Szeptember 28-án 72 éves korában elhunyt a nemzetközi hírű kísérleti filmes, Szirtes András.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szirtes András forgatókönyvíró, dramaturg, költő, vágó, operatőr, rendező, színész, zenész, különleges kísérletező filmes, mindenes, barátunk – 72 éves korában – tegnap itt hagyott bennünket. Filmjei különleges helyet foglalnak el a magyar filmművészetben.

Halála nagy veszteség a teljes mozgóképes szakmának.

A Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti” – olvasható a szervezet szeptember 29-i Facebook-bejegyzésében.

Szirtes András 1951-ben született Budapesten, ahol elektroműszerész szakközépiskolában végzett, és villanyszerelőnek tanult. 18 évesen a Mafilm munkatársa lett, ahol 1969 és 1994 között villanyszerelőként, műszerészként, kábelesként, segédmikrofonosként, szalagjátszósként, majd vágóasszisztensként, vágóként, segédoperatőrként, operatőrként, végül rendezőasszisztensként és rendezőként dolgozott.


1974 és 1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakán tanult tovább, de közben elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakát is. Közvetlenül a rendszerváltás előtti években az Egyesült Államokban tartott egyetemi előadásokat, 1990-től saját vállalkozása, a Szirtes-Film Kft. vezetője volt.

Nagyon személyes, intim hangulatú kisfilmjeit, játékfilmjeit, portréit, oktatófilmjeit és filmnaplóit (A kisbaba reggelije, Filmnapló, Sade márki és élete, Bevezetés a filmkészítés rejtelmeibe, A Pronuma bolyok története stb.) mind ingyenesen elérhetővé tette a YouTube-on. Szirtes András munkásságát háromszor (1987-ben, 1995-ben és 1996-ban) a Filmszemle különdíjával, 1996-ban A filmkritikusok díjával, 1998-ban Balázs Béla-, 2011-ben pedig Herczeg Klára-díjjal ismerték el.


(via hvg.hu)


Nyitókép forrása: szirtesfilm.hu.