Meghalt Uri István

A Jászai Mari-díjas színművész 73 éves volt, hosszú betegség után távozott.

„Búcsúzunk a My Fair Lady Lord Boxingtonjától, a Sok hűhó semmiért jegyzőjétől, az Illatszertár detektívjétől. Uri István családja és a Centrál Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy

Uri István, Jászai Mari-díjas színművész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 74. évében elhunyt.

Végső búcsúztatásának időpontjáról később adunk tájékoztatást” – áll a színház Facebook-oldalán.

Uri István 1945 júliusában született Debrecenben. 1963 és 1967 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1967-től 1971-ig a Madách Színház tagja volt. Három-három évadot játszott Kecskeméten és a Budapesti Gyermekszínházban. 1977-től a győri Kisfaludy Színház művésze. Az 1987–88-as évadban a Jurta Színházba szerződött, majd ismét a győri színház tagja volt. Győri szerződése után rendszeresen szerepelt a Játékszín előadásaiban, utolsó éveiben a Centrál Színházban játszott. 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott – olvashatjuk a művész Wikipédia-oldalán.

Uri több filmben is alakított epizódszerepet: játszott a Szerelmes biciklistákban, az Aranysárkányban, az Ezek a fiatalokban, a Fényes szelekben, a Sose halunk megben, a Honfoglalásban, az Ámbár tanár úrban, a Csocsó, avagy éljen május elsejében, A hídemberben és a Sorstalanságban.

A sorozatok rajongói is sokszor találkozhattak vele, hiszen feltűnt a Kémeriben, a Lindában, az Angyalbőrben című szériában, a Privát kopóban, a Patikában, a Família Kft.-ben, a Kisvárosban és a Jóban Rosszban című szappanoperában. A Szomszédokban is visszatérő szereplő volt: ő alakította a Trokán Péter karakterével civakodó magánerdő-tulajdonost. Uri István rendszeresen szinkronizált is: ő volt például a SpongyaBob Kockanadrág című animációs szériában Rák úr magyar hangja.



(via Centrál Színház, Wikipédia)