Meglepő összefüggések Tarantino filmjeiben

Quentin Tarantino filmjei mind ugyanabban a világban játszódnak. Illetve kettőben, de minden összefügg mindennel.

A rajongók szeretik járatni az agyukat, és Quentin Tarantino filmjeihez is meglepő elméleteket gyártottak. Mind közül a legérdekesebb, hogy ezek a filmek egy közös univerzumban is játszódnak, és az egyes alkotások között számos kapcsolódási pont van. Ez nyilván nem alaptalan, hiszen a rendező már korábban megerősítette, hogy a Ponyvaregény Vincent Vegája és a Kutyaszorítóban Mr. Blonde-ja testvérek, a rendőrkínzó, füleket vagdosó szadistát ugyanis Victor Vegának hívják - egy időben még arról is volt szó, hogy a bratyók közös filmet kapnak. 

Tarantino megmagyarázta, hogy nagy általánosságban hogyan viszonyulnak egymáshoz a filmjei, és két univerzumot különböztet meg:  az egyik a valóság (" realer-than-real universe"), ami mégis különbözik a miénktől, hiszen Hitlert legéppuskázták (Becstelen brigantyk), és a Biblia is más passzusokat tartalmaz (Ponyvaregény), a másik pedig ennek a fiktív valóságnak a fikciós történeteiből áll ("movie universe" - Alkonyattól pirkadatig, Terrorbolygó, Kill Bill). Ez konkrétan ki is derül a Ponyvaregényből, ugyanis Mia Wallace egy olyan be nem rendelt sorozat pilotjában játszott, ami a Kill Bill előzményének tekinthető - és nem mást alakított, mint Beatrix Kiddót, azaz a későbbi Menyasszonyt.

Lássunk hát néhány összefüggést a "való világban" játszódó filmek között!

  • Vincent öccse, Mr. Blonde a Kutyaszorítóban cselekménye előtt szabadult a börtönből, és megemlíti, hogy mennyire utálja a nevelőtisztjét,  Seymour Scagnettit. Az ő testvére a Született gyilkosok szadista, mocskos nyomozója, Jack Scagnetti (Tom Sizemore).
  • A Tiszta románcban szerepel egy Lee Donowitz nevű filmproducer (Saul Rubinek) - az ő lakását lövik rommá a film végén. A férfi apja nem más, mint Donny Donowitz, azaz a Becstelen brigantyk baseballütővel nácikat agyonverő Medve Zsidója (Eli Roth).
  • Az Aljas nyolcasban szereplő English Pete Hickox (Tim Roth) déd- vagy ükapja a a Becstelen brigantykban feltűnő Archie Hicoxnak (Michael Fassbender).
  • A Kutyaszorítóban egyik jelenetében arról beszélnek, hogy Mr. White korábban dolgozott együtt egy Alabama nevű nővel. Ott tolvajként említik, de a Tiszta románc callgirljének (Patricia Arquette) ugyanaz a neve, és az előélete sem makulátlan , így elég valószínű, hogy ugyanarról a személyről van szó.
  • Mr. White (Harvey Keitel - Kutyaszorítóban) valódi neve Lawrence (Larry) Dimmick, és a Ponyvaregény Jimmy Dimmickjének (Tarantino) testvére.
  • Crazy Craig Koons a Django elszabadulban nem tűnik fel, csupán a nevét látni egy körözési plakáton. Ükunokája a Ponyvaregény egyik legjobb karaktere, az aranyórás Koons százados (Christopher Walken).

Persze van jó néhány anomália is a " realer-than-real" és a "movie" univerzum összefüggései közt, bár ezek a kapcsolatok egy része csupán rajongói elképzelés.

  • A fikciós világhoz tartozó Kill Billben a Menyasszonyt az 1898-ban elhunyt Paula Schultz sírjába temetik el élve - talán a Django Dr. Schultzának (Christoph Waltz) egykori felesége lehetett, akit még a film cselekményének ideje előtt elhagyott, vagy esetleg a doki meggyilkolt bátyjának neje. (A megölt testvérre a film egyik betétdala utal.)
  • A Big Kahuna Burger sok filmben feltűnik: Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Négy szoba, Alkonyattól pirkadatig, Halálbiztos, sőt, Robert Rodriguez Cápasrác és Lávalányában, illetve az Alkonyattól pirkadatig sorozatverzójában is. A szintén visszatérő, igazából nem létező Red Apple cigarettát is mindkét univerzumban szívják.

A Tarantino-univerzum egyetlen különálló darabja a Jackie Brown, hiszen az Elmore Leonard Rum Punch című regényének adaptációja - ám ha kapcsolatot akarunk keresni: Michael Keaton a szintén Leonard egyik könyve alapján készült Mint a kámforban ismét eljátszotta az ütődött FBI ügynök, Ray Nicolette szerepét.

(Források: The Quentin Tarantino Archives, WhatCulture, IFC, Esquire, Ranker)