Megvan az első stúdió, amelyik több női rendezőt fog alkalmazni

A női rendezőkért indított összefogáshoz a Universal csatlakozott.

Az úgynevezett 4PercentChallenge nevű kihívást a Time's Up nevű mozgalom hirdette meg: lényege, hogy arra szólítják fel a filmipar domináns cégeit, hogy a következő 18 hónapban adjanak munkát legalább egy női rendezőnek. A kihívás annak a TIMESUPx2 kampánynak a része, amit a múlt héten a Sundance Fesztiválon indított el Tessa Thompson színésznő, miután Regina King korábban, a Golden Globe-on kijelentette, hogy a jövőben fele részben rendezőnők filmjeiben fog szerepet vállalni.

Tessa Thompson a Sundance Fesztiválon felhívása ismertetése közben. Forrás: Sonia Recchia / Getty Images

 

A TIMESUPx2 név pedig arra utal, hogy a kampány során szeretnék megduplázni a női szakemberek számát a filmipar vezető pozícióiban. A kezdeményezéshez Nina Jacobson, Paul Feig, Amy Schumer, Angela Robinson és Franklin Leonard azonnal csatlakozott, Armie Hammer, Brie Larson, Constance Wu, Janet Mock, Kerry Washington, Reese Witherspoon, J.J. Abrams és Jordan Peele pedig azóta jelezték a támogatásukat.

A 4PercentChallenge kihívás nevét egyébként egy 2017-es tanulmány ihlette, ami a USC Annenberg School of Communication and Journalism nevű intézmény berkeiben készült, és arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben készült ezer legjobban jövedelmező filmet rendező alkotóknak mindössze 4 százaléka nő.

A nagy stúdiók közül most a Universal Pictures (leányvállalataival, a Focus Featuresszel és a DreamWorks Animationnel együtt) lett az első, amelyik elfogadta a kihívást, és teljesíti annak feltételét (hogy 18 hónapon belül alkalmaznak egy női rendezőt). Mindezt Twitter-oldalukon közölték. A bejelentést a Time's Up mozgalom azonnal üdvözölte, és egy közleményben azt írták, remélik, a Universal hatására hamarosan még több tartalomszolgáltató fogja elkötelezni magát arra, hogy női rendezőkkel dolgozzon együtt.


(via The Hollywood Reporter)