Megvan Magyarország hivatalos Oscar-nevezése

A Napszálltával lépünk be a versenybe. Vajon a történelem megismétli önmagát, és Nemes Jeles László ismét győzedelmeskedik?

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2018. évi legjobb idegen nyelvű film kategóriában Nemes Jeles László Napszállta című filmje képviseli. Az amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 91. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai (Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos) mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Nemes Jeles szeptember 27-én bemutatandó új alkotásában nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel (Clara Royer forgatókönyvíró, Erdély Mátyás operatőr, Melis László zeneszerző, Zányi Tamás sound designer, Rajk László díszlettervező, Zabezsinszkij Éva casting director, Jakab Juli színész) dolgozott együtt, akikkel a Saul fiát is készítette. Mint ismeretes, a Saul fia 2016-ben elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (’entry’) közül az amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt művet (’nominee’), amelyek végül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én kerül sor Los Angelesben.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)