Miért lett elegem a Star Warsból?

Május 4., a mindenkori Star Wars Nap. Az Erő legyen velünk, és pont ezért az Isten irgalmazzon nekünk. Már ami a Star Warst illeti. Mert már sok. És unalmas. És idegesítő. És baromi ízléstelen.

Én is a Star Warson nőttem fel, mint minden srác, aki a 80-as években született. Illetve a Csillagok háborúján, mert akkor még ez volt az első film címe. Az első (negyedik részt) talán még a tévében láttam, a Birodalomra nem emlékszem, de gyanús, hogy azt láthattam utoljára hangalámondásos, német szinkronos, sűrűn fekete-fehérre váltó, agyonmásolt változatban, természetesen videokazettán. A Jedi visszatért pedig egy pici moziban, ahol a tekercscseréknél mindig szünetet tartottak.

És valahogyan sokkal több volt, mint egy bármilyen másik film: a Csillagok háborúja valami egészen különleges dolog volt, maga a varázslat, amihez semmi más nem fogható.  Jelentőségteljes, hogy azóta egyik folytatásból sem vált egyetlen űrhajó annyira emblematikussá, mint a Millenium Falcon, a csillagrombolók vagy az X-szárnyúak. Még szereplőkből is alig, hiszen az eredeti trilógia főszereplői mind ikonokká váltak, Darth Vader pedig a világ legismertebb (fiktív) gonosztevője lett. Az előzménytrilógiából senkiből nem lett jelenség, talán csak Jar-Jarból, de belőle is csak azért, mert mindenki szívből gyűlöli.

 

Úgy néz ki, hogy ma már a filmek totál másodrendűek, nagyjából már csak azért vannak, hogy újabb és újabb szarokat lehessen eladni a Star Wars logó alatt. És bizony, már a filmeket is a brand nevén emlegetjük. E mellé jön még az is, hogy minden évben jön egy újabb - ilyen folytatás, olyan folytatás, és ami régen mítosz volt, hétköznapivá válik, nem lesz több, mint egy egyszerű mozizás valami esős szombat délután.

Illetve, dehogy egyszerű az a mozizás: a brand direkt úgy lett kitalálva, hogy csak akkor értheted meg teljesen/jobban az aktuális filmet, ha elolvasol mellé egy csomó "nélkülözhetetlen információkat tartalmazó" béna regényt (Csubakka lemászott a fáról, aztán vissza-trilógia), képregényt, rajzfilmsorozatokat nézel végig, és felzabálsz vagy öt kiló yodás csirkefarhátat. A Zsivány Egyesben Forest Whitaker karaktere is a Lázadók sorozatban van felvezetve, ott ismerhetjük meg igazán, és azután már nem lóg ki úgy a figura a filmből.

De nem érdekel a sorozat, és nem akarom elolvasni azt a sok szart, nem akarom megzabálni a csirkefarhátat, én csak egy nyomorult filmet szeretnék megnézni.

 

Alapvetően tetszett Az ébredő erő, bár a nosztalgia és a fan service sokat dobott rajta. (Amiatt morgolódni, hogy Disney, alapvető baromság. Egyrészt annak idején - már a kezdet kezdetén is! - Lucas is egy nagy kurva volt, másrészt a Disney igenis jó cuccokat is csinál, legfeljebb valaki nem szereti. És ugye arról is hajlamosak megfeledkezni a szuperhősfilm fogyasztók, hogy bizony a Marvel is Disney, csak a filmek elé nem teszik ki a logójukat.) Tényleg jó volt az előzménytrilógia politikai bullshitelése, szerelmi nyűglődése és steril látványvilága után visszatérni a jó öreg koszos, lepukkant messzi-messzi galaxisba. (Az igazi Csillagok háborúja hangulatot a Harc az Endor bolygónban mutatták be a legtökéletesebben: egy lepukkant lézerpisztoly, amit régi rongyokkal kötöztek össze, hogy darabokra ne essen. Tökéletes. Ez maga a Star Wars.)

Az sem zavart, hogy Az ébredő Erő gyakorlatilag remake, bár legközelebb ez már kevés lesz. Az új karaktereket is szerettem, tetszik, hogy Kylo Ren nem kétbites, hanem eléggé komplikált személyiség. Még a film ostobaságainak egy részét is hajlamos voltam elviselni, mert azért voltak benne rendesen, de azok a nyomorult ködösítések, meg kamuk, meg óriásinagyhatalmas titokzatoskodások iszonyatosan felidegesítettek. 

Nem érdekel, hogy kicsoda Snoke, ahogy Rey szülei sem, és nem vagyok hajlandó találgatni.

És ugyanezt játsszák most Az utolsó jedi vagy jedik (vagy mittudomén) kapcsán is.  És természetesen agyonelemezték azt a nagy nullát is, amit első előzetesként elénk toltak.

 

Mit is láthatunk?

1. Rey eltorzult feje.

Daisy Ridley pocsék színész, mert itt is olyan képet vág, mint Az ébredő erő végén - komoly érzelmeket kellene kifejeznie, de olyan képet vág, mintha komoly emésztési problémái lennének, illetve mintha konkrétan épp mindjárt beszarna.

2. Luke tanítgatja a csajt a szép szigeten. Lélegzik, Erőművészkedik, lebegnek a kavicsok. 

Tudjuk, azért ment oda. Haladjunk tovább. 

3. Leia hátulról, valami csillagtérképet néz, közben bullshit szöveg.

Igen, Leia is benne van a filmben, meg világűr, meg bolygók.

4. Vader összetört sisakja.

Ezt már biztosan nem lehet megragasztani.

5. Bullshit szövegelés folytatása, egy szerény magánkönyvtár valami dzsuvában, még egy könyv.

Rendkívül izgalmas, erre vártam két éve.

6. Nyilván Rey fénykardozgat Luke hippiszigetén, kábé ugyanúgy, mint ahogy Steven Seagal edzett az Ölve vagy halvában.

Megdöbbentő ez is. Ja nem.

7. Na, ez frankó jelenet a piros füstöt (vagy mit) okádó vadászgépekkel, a távoli lépegetőkkel.

8. Finn.

Igen, ő az egyik főszereplő.

9. Poe és BB-8.

Igen, ők is szereplők.

10. Felrobban egy X-szárnyú, egy TIE-vadász.

Fel szoktak.

11. Befordul a Falcon, lőnek, üldöznek.

Az űrhajók tudnak repülni, szokták lőni, üldözni is.

12. Rey szalad.

Hadd lobogjon a haja!

13. Kylo Ren gonosz és van neki kardja is.

Így van.

14. Ég valami, R2 és egy csuklyás alak nézi.

Szomorú ez.

15. Jönnek a gonoszok, űrcsata, amiben elég béna űrhajók is vannak.

Egy Star Wars-filmben ilyenek is szoktak történni.

16. Luke a vackában rébuszokban beszél. "Ideje véget vetni a jedi rendnek."

Ez valami Jedi becsípődés lehet, hogy egyik se tud értelmesen beszélni.

VÉGE

 

És persze ismét jöhetnek az újabb és újabb elméletek, a temérdek hülyeség, és mindenféle piszlicsáré dolog. Azért várom az új filmet, már hogy ne várnám, de ezek a hülyeségek már nem érdekelnek.

Nemrégiben az volt egy hír, hogy hány bekezdésnyi lesz a 8. rész elején felkúszó szöveg.

Na, akkor jöttem rá, hogy most már tényleg unom ezt az egészet.