Mila Kunis megkergült!

Végre kijött a Budapesten forgatott A kém, aki dobott engem első előzetese, és sokkal jobb és szórakoztatóbb, mint amit vártunk, még akkor is, ha a film maga aligha lesz a műfaj klasszikusa.

Az a jó, hogy Budapestet mindig már az első pillanatban fel lehet ismerni, azok a szebb napokat látott, kopott, lepusztult bérházak, az összevissza foltozott járdák, a Duna-part meg mindig újra és újra visszaköszön, most például Mila Kunis és Kate McKinnon új vígjátékában. Ami nem csak helyszíneiben hasonlít Melissa McCarthy szintén itt készült, szintén csajos-kémes 2015-ös vígjátékára, a lényegre törő című A kémre, de nem ezért fogjuk szeretni – ha szeretni fogjuk.

A kém, aki dobott engem (The Spy Who Dumped Me), ami, ahogy a cím is sejteti, félig James Bond paródia, félig csak egy lökött vígjáték, az első másodpercétől nagyon szórakoztató. Hősnője egy Audrey nevű harmincas csaj, aki nemrég egy olyan pasival járt - amíg az ki nem rakta - akiről kiderül, hogy kém – ez volna Justin Theroux. A pasast orgyilkosok és más kémek keresik, mondván, hogy egy áruló és kettős ügynök, és a fene tudja, kinek higgyünk, hiszen Theroux gyakran játszik rosszfiúkat. Szóval Audrey-nak menekülnie kell keresztül kasul Európában, magával hurcolva legjobb barátnőjét, Morgant. Innentől felvonulnak egy tipikus kémvígjáték kedvenc kellékei, amikor a pancsereknek menekülniük vagy harcolniuk kéne, de semmi sem úgy alakul, ahogy tervezték, vagy amikor egy elvetemült orosz balerina kínozni kezdik őket, és kiderül, Mila gerjed a minyonokra. Nem az édességre, a rajzfilmfigurákra.

Azért kicsit szkeptikusak vagyunk ezzel a filmmel: mind Mila Kunis, mind Kate McKinnon nagyszerű komika, akik nem mindig játszanak a legjobb filmekben. A szülési szabadságról visszatért Kunis most tudta le a Rossz anyák karácsonyát, a nemrég felfedezett McKinnon, aki a legendás Saturday Night Live szatirikus műsor egyik legnagyobb sztárja lett időközben, egy sor közepes vígjátékban játszott, de nem mindegyikben volt jó, és kicsit sok is lett belőle. Most viszont mindketten elemükben vannak, szóval egész jó kis komédia lehet ebből. A film másik férfi főszereplője az angol Sam Heughan az Outlanderből, de feltűnik még Gillian Anderson, az ukrán Ivanna Sakhno - ő a gonosz balerina, és ő is nagyon szórakoztató -, és a jelek szerint minden nálunk forgatott produkcióban kötelező jelleggel apró szerepet kap Árpa Attila is, aki Attila C. Árpa néven szerepel a stáblistán.

A filmet a viszonylag ismeretlen Susanna Fogel rendezte, az amerikai premiert augusztus 3-ra tűzték ki, nyilván a magyar bemutató is ekkortájt lesz, bár ez még nem szerepel a megjelenési listákon.