Mit hoz a január a mozikba?

Rengeteg rajzfilm érkezik néhány feltámasztott szériával, sok ejrópai művészfilmmel, a Kínában kardozó Matt Damonnal és James McAvoy 24 hasadt egójával. Minket ez utóbbi érdekel.

A legelső hét nagy filmje A Nagy Fal, egy kínai gigaprodukció, amelyből kiderül, azt a bizonyos falat nem portyázó nomádok, hanem pusztító szörnyek ellen emelték, és a védelemben részt vesz Matt Damon is. Bizarr produkció, de a kínai színjátszás színe-java szerepel benne, szóval még egész jó is lehet.

Ha jól számolom, négy egész estés rajzfilm is érkezik januárban, az Állati nagy szökés az első, ami kicsit olyan, mint a még mindig vetített Kis kedvencek titkos élete, de itt az ebek egy kutyapanziónak álcázott sintértelepről szabadulnának. Vicces lesz, de nem olyan kidolgozott, mint a nagyobb költségvetésű társai. A nagy napom című dokumentumfilm négy fiatalról szól, akik a világ különböző táján álmaik iskolájába készülnek felvételizni. A pótolhatatlan Werner doktor kedves német film az öreg dokiról, aki pótolhatatlannak hiszi magát, míg a Sárkány közeleg egy iráni horror, ami önmagában is elég különös kategória. És végül ott az 1981-es Kincs, ami nincs, amit a Bud Spencer és Terence Hill páros  rajongói kedvéért szépen leporoltak.

A Vigyázz, kész, szörf! 2 egy kissé megkésett folytatás, már nem is igazán emlékszünk az első részre, de animációs film mindig jöhet – mint A vörös teknős című francia-japán animációs film, aminek egyes részei nálunk, Kecskeméten készültek, és ami inkább felnőtteknek való. Egy hajótörött férfi készül új életet kezdeni egy lakatlan szigeten, és ekkor találkozik a címbéli teknőssel: szép, elgondolkodtató darab.

Az Őrült boldogság olasz "vígdráma", amelyben két, pszichiátriai intézetben ápolt középkorú nő dönt úgy, hogy közös kalandra indulnak, aminek nyilván meglesznek a maga fény- és mélypontjai. A #Jézus - Apám nevébent már ajánlottuk korábban, csak áttették későbbre: ebben a verzióban Jézus napjainkban osztja nézeteit és árultatik el, nem kevés politikai áthallással. És ezen a héten is van nagy film, ez volna az Utazók című sci-fi Chris Pratt és Jennifer Lawrence főszereplésével, amiben egyrészt az az érdekes, hogy ők ketten egy hatalmas űrhajó egyetlen ébren lévő utasai – a többiek hibernálva vannak -, másrészt azt érdemes tudni, hogy J-Law kétszer annyit kap a szerepért, mint a nála kevésbé vonzó külsejű Pratt. Változnak az idők!

A kislányok ízlésére belőtt Balerina című rajzfilm francia-kanadai illetőségű, akárcsak a szintén a harmadik héten bemutatott Ez csak a világ vége. Utóbbi alkotás a csodagyerek rendező Xavier Dolan Cannes-i Zsűri Nagydíjas filmdrámája Marion Cotillard Léa Seydoux és Vincent Cassel főszereplésével, ami azért elég jól hangzik, és a tékozló fiú történetének modern átirata.

Az Utazás apánkkal román-német történet egy családról, aminek tagjai Romániából akarnak disszidálni az NSZK-ba, de a suta című amerikai A számolás joga  is a közelmúltban játszódik: a NASA számára dolgozó három feketebőrű és nőnemű matekzseni történetét meséli el.

Az xXx: Újra akcióban egy – feleslegesen? – feltámasztott franchise, Vin Diesel sok év után visszatér, mint a tetovált extrémsportoló Xander Cage, de még azt sem tudni, mit fog csinálni azon túl, hogy leugrat valahonnan és befeszít.

Amit viszont tényleg várunk, az M. Night Shyamalan visszatérése, a Széttörve. Témája a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága – vagyis a hasadt személyiség, amit James McAvoy illusztrál zseniálisan. Huszonhárom ismert személyisége van, de egy 24. készül átvenni az uralmat, aminek a pincéjében fogva tartott lányok ihatják meg a levét.

Az utolsó hétre jutott egy remek magyar film Vranik Rolandtól, a Fekete kefe rendezőjétől: Az állampolgár egy fekete-afrikai férfi története, aki régóta itt él, és akinek minden vágya a magyar állampolgárság megszerzése, de ez az álom veszélybe kerül, amikor megjelenik a küszöbén egy terhes iráni lány, akinek még papírjai sincsenek.

Az Egy kutya négy élete teljesen kiszámítható családi film, ahol egy kölyökkutya megjelenése tesz mindenkit boldoggá. Nem kevésbé kiszámítható A kaptár: Utolsó fejezet, ahol Milla Jovovich újra fertőzötteket irt, újra meg újra meg újra. Hogy mit tudnak még hozzáadni a rongyosra koptatott formulához, az rejtély, de itt is biztos megjelennek  a kór elterjedéséért felelős nagyvállalat gonoszai vagy valami hasonló.

Az Életem Cukkinikéntcímű francia animációs film állítólag abszolút Oscar-esélyes, hőse pedig nem zöldség, hanem egy intézeti kisfiú, aki családra vágyik. A végére maradt Ben Affleck gengszterfilmje Az éjszaka törvénye, aminek a mi Gézánk a főszereplője és rendezője is, de az előzetest elnézve a feltörekvő gengszter meséje, aki szerelmes lesz, inkább az elegáns ruhákról és szép nőkről fog szólni, mint bármi másról, de ne legyen igazunk. Kellemes januárt!