Mit hoz a július a mozikba?

Bár kevés filmbemutató lesz a nyár közepén, ezek közül viszont feltűnően sok lesz a NAGY film, és ezek NAGYON is jónak ígérkeznek. Főleg az Atomszőke!

Nem mondom, hogy az emberiség jövője múlik azon, hogy újra és újra nekikezdjenek a Csodálatos Pókember történetének, és van abban valami groteszk, hogy immár a harmadik reményteljes fiatalember próbálkozik betölteni az elasztikus pókruhát, de ez most jónak tűnik. Tom Holland már adott egy kis ízelítőt a karakterből az előző Bosszúállók filmben, és most övé az egész színpad, sőt, még a Vasember, vagyis Robert Downey Jr. is csak mellékszereplő a Pókember - Hazatérésben. Az ellenfél pedig most tényleg fenyegető, Michael Keaton lesz ugyanis a Keselyű, aki komolyan veszi a dolgát, és bár nem elsősorban Pókival van leszámolnivalója, de aki az útjába áll, azt elsöpri.

Vagyis erősen kezdődik a július, és az első hétre még jut egy autósfilm, a Kipörgetve, ami olyan, mint a Halálos iramban tiniverziója, illetve egy Swingerklub című dán romantikus vígjáték, ami az előzetes alapján korántsem olyan vérbő és pikáns, mint azt a cím sugallja. És már jön is a következő nagy dobás a második hétre! Íme az új Baywatch film ajánlása a magyar nyelvű szinopszisból: „Feszes szituk és feszes izmok, dagadó hullámok és dagadó keblek, hatalmas poénok és parányi bikinik.” Dwayne Johnson és Zac Efron láthatólag élvezik, hogy az ikonikus piros fürdőruhákban rohangálnak a parton egy rakás jó csaj között, és nem veszik túl komolyan magukat – és pont ezért lehet akár jó is a film. Persze pont ezért lehet rossz is…

A Pókember és a Baywatch után egy újabb  rebootolt produkció következik és most a gonosz, de legalábbis mindenre elszánt Woody Harrelson indul harcba a majmok ellen A majmok bolygója - Háborúban, ahol a filmesek jól láthatóan az emberszabásúaknak drukkolnak. Caesar, a majomvezér ugyanis sokkal meggondoltabb és emberibb, mint ellenfelei, de ha ujjat húznak vele, iszonyat kemény tud lenni. Mindenesetre üdítő lesz a legnagyobb hőségben beülni a filmre, ami nagyrészt télen, havas tájon játszódik. A héten még egy Catherine Deneuve vígjáték is érkezik, az Én és a mostohám, ahol a francia film királynője egy link anyát játszik, aki három évtized után veszi fel a kapcsolatot a lányával – nyilván nem véletlenül.

A film, amit a legjobban várunk, az a Dunkirk, Christopher Nolan II. világháborús eposza a brit hadsereg hősies kimenekítéséről szól Franciaországból, ami ugyebár egy katasztrofális vereség végakkordja volt, de legalább megmaradt maga a vert sereg, amivel az angolok képesek voltak folytatni a háborút. A film a brit színjátszás színe-javát vonultatja fel, rengeteg pénzbe került és iszonyatosan figyeltek a történelmi hűségre benne, Nolan pedig nagyszerű rendező, mi baj történhet tehát? Legfeljebb az okozhat problémát, hogy háborús film létére a Dunkirk 12-es korhatár karikát visel, ami azt is jelenti, hogy a csatajelenetek nem lesznek/lehetnek véresek, de ez talán nem is olyan nagy baj. Ugyanerre a hétre jut egy mélabús német művészfilm, a Szerelmes SMS és egy másik nagy durranás.

Luc Besson nyilvánvalóan egyik legnagyobb sikerét, az 1997-es Az ötödik elemet szeretné új filmjével, a Valerian és az ezer bolygó városával megismételni, hiszen a recept majdnem ugyanaz. Adott az extravagáns intergalaktikus metropolisz a maga bizarr lényeivel és adott egy férfi lukacsos pólóban, akitől az egész univerzum léte függ, és van egy vékonydongájú csaj is. Az utóbbi a kissé idegesítő Cara Delevigne, az előbbi a félig ismert Dane DeHaan, ők ketten a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Következő küldetésük a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amelynek 17 millió lakosa idők során egyesítette képességeiket és technológiájukat a fejlődés érdekében. Csakhogy ez a fejlődés hatalmas veszélyt is hozhat, és a Valerian önmagában is jókora lutri, mert aligha lehet újra összehozni olyat, mint ami egyszer, valamikor réges-rég működött, de azóta több generáció is felnőtt.

És a végére maradt a legjobb! A nálunk, a romos budapesti bérházak között forgatott Atomszőke nagyon ütősnek és eredetinek ígérkezik, és a zenéje is baromi jó. A szőke ügynöknő Charlize Theronnak kell megtalálnia kollégái gyilkosát, és egy eltűnt ügynöklista nyomára kell lelnie a hideg Kelet-Berlinben, és csakis a különc James McAvoyra számíthat, aki vagy áruló vagy nem, de van benne fülledt erotika Theron és a nemrég még múmialányként parádézó Sofia Boutella között is. Ehhez képest július utolsó hetének utolsó bemutatója, a Dzsungel-mentőakció kevés izgalmat hozhat: egy rakás nehezen beazonosítható erdei lény rohangál benne.

Atomszőke