Mit nézzünk a miskolci CineFesten?

Kis hazánk legfontosabb és legizgalmasabb filmfesztiválján minden filmet ingyen nézhetünk meg!

Mára vitathatatlanul az immár 16. alkalommal megrendezésre kerülő miskolci CineFest lett Magyarország legfontosabb filmes eseménye és a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiválja – és ez még akkor is nagy szó, ha kis hazánkban nem túl erős a felhozatal számottevő filmes mustrákból. Mindezt a nagy- és kisjátékfilmes versenyprogram folyamatosan magas színvonalával, a szakmai programok sokszínűségével és a rengeteg látványos és szórakoztató kiegészítő programmal sikerült elérniük. Az idei program is rendkívül erős, és mi bátorkodunk ajánlani párat a felhozatalból.

Már biztosan versenyez a fesztivál legfontosabb kitüntetéséért, a Pressburger-díjért az idei Sundance Fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, Joanna Hogg filmje, a Szuvenír – a főszerepben Tilda Swinton káprázatosan tehetséges lányával, Honor Swinton Byrne-nel. Szinte már hagyomány, hogy a Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotások magyarországi ősbemutatója Miskolcon van. Ez idén sem lesz másképp: a dél-koreai Élősködők, a zseniális Bong Joon-ho (A gazdatest. Snowpiercer - Túlélők viadala) filmje a CineFesten mutatkozik be a hazai közönségnek, éppúgy, mint az idei Oscar-díjas kisjátékfilm, a Bőr, amelynek a magyar premierje szintén a CineFesten lesz. Itt nézhetjük meg először a mellbevágó kolumbiai polgárháborús drámát, a Monost, a zajos fesztiválsiker német Kontroll nélkült, a Jeanne d’Arc legendán csavaró francia Jeanne-t, az indiai Gully Boy-t, a brit Lüktetést, ami a 90-es évek nagy rave partyjainak idején játszódik. Különös sci-fi a Pedro Pascal főszereplésével készült A lelőhely, míg a szintén amerikai Téli menedék a horror műfajával kacérkodik, akárcsak a Willem Dafoe és Robert Pattinson nevével fémjelzett A világítótorony, de rajtuk kívül is van miből válogatni.

Nem mellesleg Magyarország hivatalos Oscar-jelöltje, az Akik maradtak is itt kerül először a hazai közönség elé. A fesztivál külön szekcióban páratlan válogatást mutat be a legjobb, legfrissebb és legkreatívabb dokumentumfilmekből, ahol megnézhetjük a Maradona botrányokkal teli nápolyi éveiről szóló Diego Maradonát vagy a Pavarotti portréfilmet, esetleg a világűrt meghódító Lajkáról szóló Űrkutyákat. A Kossuth-díjas alkotó, Almási Tamás Folyékony arany című vadonatúj filmjének itt lesz a világpremierje. A CineFest filmtörténeti programja, a CineClassics ünnepi vetítéssel és kiállítással emlékezik Gábor Miklósra és Bessenyei Ferencre, akik éppen 100 éve születtek. És akkor még nem is beszéltünk a kis- és kísérleti filmekről, a Cinetribute „régiségeiről”, amelyek a fesztivál olyan vendégeihez kapcsolódó filmek, mint Bille August rendező, Franco Nero színész és Vanessa Redgrave színésznő.

A fesztivál összes programja továbbra is ingyenes, és az összes program alatt nem csak filmvetítéseket értünk, hanem szakmai programokat, kiállításokat, koncerteket és gasztroeseményeket.

Linkek:www.cinefest.hu/ www.facebook.com/cinefestmiskolc/ A vetítések bontása a Port.hu-n ITT