Nácik vagy komcsik a Hupikék törpikék?

Nőgyűlölők és/vagy melegek a héten újra a moziba érkező törpikék? Számtalan őrült összeesküvés-elmélet született már a kicsi lényekről és mindnek van parányi alapja.

A héten kerül a mozikba a Hupikék törpikék - Az elveszett falu, ahol Törpfalva nyughatatlan lakói egy különös és veszélyes erdőbe tévednek, Törpapáék pedig utánuk indulnak, hogy megmentsék a bajba jutottakat, de Hókuszpók sem rest! Ez már nagyon sokadik kalandja a kis kék lényeknek, akiket még 1958-ban alkotott meg a Peyo (Pierre Culliford) nevű belga rajzoló még képregényként, de mi főleg az 1981-ben útjára indult tévésorozatból ismerjük őket. Mint mint minden, világszerte ismert jelenséghez, a törpikékhez is számos abszurd összeesküvés-elmélet kapcsolódik, és bár mind bődületes zagyvaság, mi összeszedtük a legnépszerűbb konteókat.

A Hupikék törpikék fajgyűlölő nácik!

A legelső képregény annak idején A fekete törpikék címet viselte, és ebben a kis törpök megbetegednek, de mivel amúgy is kékek, nem elkékülnek vagy belilulnak, hanem feketévé válnak a titokzatos kórtól. Amikor feketék lesznek, elveszítik a gondolkodásra és beszédre való készségüket, és nagyjából annyit tudnak mondani, hogy nyam-nyam. És létezik egy, régen kannibál afrikai törzs, akiket a felfedezők nyamnyamoknak hívtak! Ami pedig a kicsi lények ősellenségét, Hókuszpókot illeti – eredeti nevén a Gargamel -, valójában kiköpött olyan, mint a régi náci propagandakiadványok zsidó karikatúrája. Görbe az orra, sötét a haja, kopaszodik és kopott, lötyögő ruhákat hord, imádja a pénzt és mindenféle sötét mágiát használ. A magyar fordításban rendkívül ártalmatlan nevet kapó macskájának, Sziamiúnak eredetileg konkrétan héber neve van, Azrael – aki a zsidó hagyományban a halál angyala.

A törpikék mind komcsik!

Az világos, hogy Törpfalván az egyenlőség a legfőbb elv, bár van, aki még egyenlőbb, Törpapa, akiben sokak a diktátort látják – gyakran ezzel érvelnek a náci elmélet követői is. A komcsi teória megalkotói szerint azonban nem ez az egyetlen érv, hanem a kétkezi munkán alapuló zárt társadalom, amely megveti az értelmiségi álláspontot, amit jelen esetben természetesen Törpokos képvisel, akinek rendszerint minden próbálkozása kudarcot vall, minden újítása becsődöl, újra és újra bebizonyítva, hogy csakis a verejtékes kétkezi munka gyümölcsét lehet élvezni. Talán ez a leggyengébb lábon álló konteó – különösen a sorozathoz kapcsolódó elképesztő mennyiségű eladott mindenféle ajándéktárgy és hatalmas haszon tükrében.  

Naná, hogy mind melegek!

A Donnie Darko című kultfilm egyik vicces jelenetében beszélik meg a szereplők, hogy a törpikéknek nincs is heteroszexuális nemi élete, pontosabban nem másznak rá az egyetlen lány törpikére, Törpillára. Itt arra jutnak, hogy a lények valójában aszexuálisak és nincs nemzőszervük, de lehet más megoldás is. Hogy melegek, és nem érdeklik őket a csajok, pedig Hókuszpók azért teremtette és küldte közéjük Törpillát, hogy megossza őket? Tény, hogy senki sem indul rá Törpillára, és bár Törperős és Ügyi néha mintha a figyelméért versenyezne, de mások szerint itt tulajdonképpen pont arról van szó, hogy a két fiú egymást teszi féltékennyé. És persze ott van Törpojáca, aki mindig a tükörben nézegeti magát és virágot tűz a hajába. Őrület!


Valójában a Ku Klux Klan tagjai!

Ez tulajdonképpen a fajvédő elmélet egyik alverziója, és csak egy érv szól mellette, de az nagyon erős! A törpök egy kivétellel mind férfiak, a ruhájuk fehér és csúcsos fehér sapkát hordanak, akárcsak a Klán tagjai, és most kapaszkodjatok meg! Törpapa piros ruhát hord piros sapkával, akárcsak a Klán fővarázslója! Ennek persze ellentmond a tény, hogy a karakterek annak idején Belgiumban születtek és a nevezetes „csúcsos” sapka valójában az ún. frígiai sapka, ami piros kiadásában pont a francia forradalom, a szabadság, testvériség és egyenlőség egyik jelképévé váltak, amik aligha a a KKK kedvenc jelszavai.


Hát persze, hogy nőgyűlölők!

Ha mégsem melegek, akkor egészen biztos nőgyűlölők a törpök. Mi mással magyarázhatjuk azt, hogy a „nyilvántartott” nagyjából 100 törp közül egyetlen egy lány van, Törpilla – akinek ugyebár van robotverziója is, aki nyilván nem beszél vissza, nem menstruál és minden kívánságot szó nélkül teljesít. MINDEN kívánságot! Eleve nem is volt lánytörp Törpfalván és később is csak gond volt vele – sőt, amikor megérkezett, még egész csúnyácska volt, és csak azután fogadták be, hogy csinos lett – amolyan buta szőke, akivel nincs semmi baj.

Szerény véleményünk szerint a törpök valójában drogos hippik, akiket azért nem érdekel a szex, mert egész nap be vannak állva az általuk elfogyasztott mindenféle bogyótól és kis kommunában élnek.