Nézd meg az Oscar-esélyes animációs kisfilmeket!

Tíz elragadó rövid animáció, amiről nem is gondoltad, hogy érdekel – pedig nagyon jók.

Az Oscar-gála egyik legelhanyagoltabb kategóriája minden bizonnyal a legjobb animációs rövidfilmé – nem elsősorban azért, mert a nézők túl rövidnek vagy túl experimentálisnak találják őket ahhoz, hogy foglalkozzanak velük, hanem mert egyáltalán nem is jutnak el hozzájuk az esélyes darabok.

A Disney/Pixar kisfilmjeit leszámítva (amelyeket gyakran vetítenek a stúdió nagyfilmjei előtt a mozikban), az Oscar-jelölt kisfilmek még azután sem lesznek láthatók, hogy bejelentik a jelöléseket. Idén azonban szerencsére változtattak ezen az áldatlan állapoton, és

az összes stúdió elérhetővé tette online azt az animációs kisfilmjét, ami szerepel az idei shortlisten,

azaz azon a listán, amelynek tagjai közül hamarosan kikerülnek a végső jelöltek.

Domee Shi: Bao. Forrás: Pixar

 

A válogatásban találunk amerikai, kanadai, francia, ír, ausztrál és kínai alkotást is. A művek hangulatilag és témájukban is sokfélék (a felnőtt embermeséktől kezdve az állatos sztorikon át egy életre kelt ázsiai gőzgombócig terjednek), és a formai változatosság is garantált, hiszen a rajzfilmek mellett stop-motion animációval is találkozhatunk.

Habár a jelöléseket majd csak január 22-én fogják kihirdetni, ha rászánjuk azt a darabonként néhány percet, biztosak lehetünk benne, hogy látni fogjuk azt az egy alkotást, amelyik az idei, február 24-i gálán elnyeri a legjobb animációs rövidfilmnek járó díjat. A kisfilmeket ide kattintva tudjuk megnézni.


(via Slashfilm)