Nicolas Cage tudja, mi vár ránk

Legalábbis szép lassan összerakja, mit jelentenek az időkapszulában talált számsor egyes elemei, és most spoilerezünk: semmi jót! A Képlet ma este a tévében.

Elhinnéd Nicolas Cage-nek, hogy ő egy asztrofizikus? Hát persze, hogy nem, de nála pont az a pláne, hogy mindent túltol, hogy mindent ezer százalékon éget, és ezért szeretjük, még akkor is, ha maga a film és az alakítás gyenge. És a 2009-es Képlet nem gyenge film: bár a kritikusok nem különösebben szerették, a maga 50 milliós költségvetésére 186.5 millió dolláros bevételt hozott a mozikban és további 27.7 milliót az ún. home video piacon, ami azért nem rossz eredmény. Merthogy az emberek szeretik Nicolas Cage-et.

Miről is van szó? Egy iskola avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait egy időkapszulába, köztük azt is, amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. A kislány elmondása szerint láthatatlan emberek suttogták neki a számokat, de az utolsó sort már nem tudta lejegyezni. Ötven évvel később a kislány által írt számok Caleb Koestlerhez (Chandler Canterbury) kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak. John Koestler (Cage) megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik az elmúlt ötven évben. A számsort egykor összeállító kislány lánya, Diana (a mindig szerethető Rose Byrne) segítségével John Koestler versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát, az apokalipszist.

Alex Proyas (A holló, Dark City) rendező, aki következő filmjével, a látványos, de rendkívül zavaros Egyiptom isteneivel (2016) gyakorlatilag kiírta magát Hollywoodból, szépen ügyesen veszi elő a nagy kirakós elemeit. Nem siet, fokozatosan tartja fent a feszültséget, miközben hősével együtt egyre többet tudunk meg a számokról, a végzetes balesetekről és azokról a titokzatos lényekről, akik az események mögött állnak – és persze a lények szándékairól. Mert ugye ez a legfontosabb kérdés, hogy jó- vagy rosszindulatúak azok, akik az egészet elindították, de ezt nem árulhatjuk el. Azt elárulhatjuk, hogy Nick Cage most is mindent belead. Mint mindig.