Olaf megkapta a selyemzsinórt!

Bár a fő attrakció, a Coco című mesefilm váratlanul jól teljesít, a nézők utálják a hozzácsapott Jégvarázs-filmet, amit most le is vesznek a műsorról. Égessék is csak el.

rozen

Évek óta a Jégvarázzsal élünk, hiszen kislányunk van, láttuk a filmet ezerszer, vettünk vagy kaptunk már Elsa ruhát, Frozen hátizsákot, zoknit, bugyit, harisnyát és persze babát, és ez nem is zavar különösebben, hiszen maga a film jól összerakott, profi munka, rendesen meg van csinálva. Nem véletlen lett a maga két Oscarjával – legjobb animációs film és legjobb dal -, elképesztő jegybevételével és még elképesztőbb ajándéktárgy eladási mutatóival a Disney legnagyobb modernkori sikere, amit az egyre terjeszkedő Mickey egeres stúdió igyekszik minél jobban kihasználni. Most például Jégvarázs rövidfilmet csaptak a Coco című Disney/Pixar produkció elé.

Frozen

Amivel csak két gond van, az Olaf karácsonyi kalandja nem is olyan rövid, 21 perces, és nem is olyan jó. A 21 perc rengeteg, ha azt visszük, hogy eleve több előzetessel kezdődik a vetítés, majd jön Olaf, a hóember és aztán a másfél órás Coco is. Az azóta is nagyszerűen teljesítő filmet Mexikóban egy hónappal korábban kezdték vetíteni, lévén, hogy maga a történet is mexikói, mármint a Cocóé, és ott azonnal reklamálni kezdtek Olaf miatt, de akkor még azt gondolhattuk, hogy arrafelé azt sem tudják, mi az a hóember és az igazi karácsony, ezért a fejhajtás. Aztán én is megnéztem, és végig szenvedtem. Talán egyszer nevettem, és kész. A történet, amelyben az ügyefogyott hóember elindul, hogy megtudja, mi az az ünnepi hagyomány, lapos, nélkülöz minden eredetiséget, technikailag sem kiemelkedő, és a dalok megjegyezhetetlenek. Nem Jégvarázs minőség, legfeljebb annyi haszna van, hogy kiderül belőle, Arendelle egész biztosan Norvégiában van.

2015-ben már ellőtték ezt a poént, akkor a Hamupipőke elé tették be a címében is rémes Jégvarázs: Party Lázt, ám az kevesebb mint 8 perc volt. A hosszúra nyújtott Olaf karácsonyi kalandját viszont eleve tévéfilmnek szánták, aztán valaki volt olyan okos, hogy beerőszakolja a Coco elé, amivel nem mellesleg egy régi Pixar hagyományt is sírba küldtek, a ma már a Disney tulajdonában lévő stúdiónál szokás volt minden nagyjátékfilmjük elé saját kisfilmet gyártani. Most viszont a Reddit megbízható forrásra hivatkozva arról írt, hogy az amerikai moziláncok körlevelet kaptak: december 8-től semmiképpen ne vetítsék már a Coco előtt a Jégvarázs kisfilmet. És nem egyszeri blamázsról van szó, hanem szétoszlani látszik a Jégvarázs-varázs, pont akkor, amikor már forog a 2019-ben érkező második rész. Ahol valószínűleg nagyon sok mindent újra kell majd gondolniuk. Például az idióta hóember szerepét.