Ördögűzésről forgat dokumentumfilmet Az ördögűző rendezője

William Friedkin úgy döntött, megcsinálja minden idők egyik legijesztőbb filmjét non-fiction verzióban is.

Tételesen összehasonlítja, hogy az 1973-as filmjében alkalmazott "fogások az Ördög ellen" mennyivel különböznek illetve mennyire hasonlítanak a valós életben megtörténő ördögűzésre, amit rendszerint valamilyen egyházi személy végez a „páciensen”.

William Friedkin, akit ezért a filmjéért Oscar-díjra is jelöltek, valamint megkapta a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot, az LD Entertainmenttel közösen dolgozik a The Devil and Father Amorth (Az Ördög és Amorth atya) című egészestés dokumentumfilmen, amely összehasonlítja a filmbéli ördögűzést az „igazi ördögűzéssel”. Több mint negyven évvel a rémisztő film után Friedkin végre engedélyt kapott Gabriele Amorth atyától, hogy részt vegyen egy általa irányított, igazi ördögűzésen. 

Gabriele Amorth egy exorcista pap, a Római Egyházmegye hivatalos ördögűzője volt, 2016 szeptemberében halt meg. A világ leghíresebb ördögűzőjének tartották az olasz papot, élete során több mint hetvenezer ördögűzést végzett. Friedkin egy olasz nő kilencedik ördögűzését nézte végig. A nő görcsös rohamoktól szenvedett, és komoly viselkedésbeli változások is történtek nála, amivel a pszichiátria nem tudott mit kezdeni. A rendező szóról szóra dokumentálta az eseményeket, amit aztán a Vanity Fair le is közölt.

„Soha nem tudtam betelni a jó és a rossz természetével, és lenyűgözött a démoni megszállottság lehetősége” - nyilatkozta a rendező. „Teljesen véletlenül nyílt lehetőségem tanúja lenni és felvételt készíteni egy valódi ördögűzésről, több mint negyven évvel Az ördögűző elkészítése után.”

 

via Hollywood Reporter