Öt film, ami életet mentett

Depresszió, agydaganat, egy társ elvesztése. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy film mekkora szívességet tett egyeseknek!

A film menekülési útvonal lehet bárkinek. Amikor tele van a fejünk a hétköznapi problémákkal, és legszívesebben egy távoli, lakatlan szigetre menekülnénk mindenki elől, alternatívát nyújthat számunkra egy moziterem sötét zuga. Az elvonulásról és egy betalált filmről gyakran gondoljuk azt, hogy ez most életmentő volt, de igazából nem gondoljuk komolyan, hogy a film nélkül valóban meghaltunk volna. Vannak azonban emberek, akik számára egy-egy film tényleg életmentő volt, ezekből szemezgetünk most. A looper.com gyűjtése.

A nagy Lebowski

A nagy Lebowski Tökijét a Coen fivérek egy Jeff Dowd nevű fickóról mintázták. Jeff több filmes projektben segédkezett, pl. éppen Coenéknek legelső, Véresen egyszerű című filmjüknél. Egy interjúban elmondta, hogy A nagy Lebowski egy amerikai tűzoltón segített, aki ott volt a 9/11-es merénylet után a WTC romjainál, hogy életeket mentsen. A történtek olyan iszonyú hatással voltak rá, hogy a mentőakció után poszttraumás stressz zavarban szenvedett, amikor is – elmondása szerint – a tévékészüléke tetején felfedezte A nagy Lebowski-dvd-t. Megnézte, és hat hónap után először nevetni kezdett.

Nem a tűzoltó az egyetlen, akinek megváltást hozott a film: egy Vice-cikkben jelent meg egy korábban hajléktalanként élő, depresszióban szenvedő férfi esete. Will Russell egy Kentucky-ban megrendezett tetoválóversenyen elkezdett idézeteket előadni a filmből, amihez többen is csatlakoztak. Ekkor született meg az ötlet: csináljanak egy Lebowski Festet, ahol a rajongók megmérkőzhetnek egymással mindenféle a filmhez kapcsolódó témában. Az ötlet bejött, az országban több helyen is rendeztek Lebowski Festet, sőt Angliáig is eljutottak vele. Végül könyvet is írt a dologról, ami aztán egy dokumentumfilm alapja lett. Will sikeresen kigyógyult a depresszióból, és – reméljük – azóta is boldogan él.

A szépség és a szörnyeteg

Egy blogger írja le történetét ezen az oldalon: súlyos depresszióban szenvedett, zaklatták, szociálisan elszigetelődött, és többször kísérlet meg öngyilkosságot. Életét csak és kizárólag az Aladdin c. Disney-film tette elviselhetőbbé, az igaz, hogy semmilyen másik filmet nem volt hajlandó megnézni hosszú éveken át. Édesanyja tanácsára megpróbálta kiszélesíteni látószögét A szépség és a szörnyeteg c. szintén Disney-produkcióval. Nem várt tőle túl sokat, de – mint írta – a film felülmúlta várakozásait, sőt. A karakterekben sikerült saját életére ismernie: arra, hogy két ember hogyan tudja egymást megmenteni egykori önmaguktól. Azt írta, hogy – túlzás nélkül – ez a film mentette meg az életét. Azóta lelkesen tanulmányozza a tündérmeséket és történetüket, és megtanulta a körülötte lévő világot elfogadni, saját magát kifejezni és megszabadulni félelmeitől, kétségeitől.

Fel!

Amikor Celine Dion férje, Rene Angelil elhunyt, az énekesnő szomorúságát tetézte, hogy ikrei Eddy és Nelson akkor még csak ötévesek voltak. Nehéz volt nekik elmondani apjuk halálát, az énekesnő több könyvet is elolvasott abban a témában, hogy hogyan lehet a kicsik számára érthetően, világosan és kevésbé fájdalmasan beszélni az elmúlásról, de nem segítettek neki. Dion egy interjúban elmondta, hogy számára a Fel! című film volt abszolút „életmentő”, mivel megteremtette a kontextust, amiben a gyerekekkel megbeszélte a helyzetet.


„Melyik volt az a film, amiben Ellie meghalt?” - kérdezte Dion a gyerekeit. Azt válaszolták, hogy a Fel!, majd az énekesnő a filmben szereplő párosra hivatkozva azt mondta a gyerekeknek, hogy papa már Ellie-vel van. A filmek segíthetnek nekünk megfelelő kontextust teremteni nehéz helyzetekben – és ahogy Celine Dion példája is mutatja – lehetőséget adhatnak arra, hogy egyszerűbben fejezhessük ki fájdalmasabb érzéseinket.

Kilenc élet


Matt Allen feltörekvő forgatókönyvíró volt, kezdeti sikereit pl a Négy karácsonnyal érte el, amikor is bekövetkezett a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, és egyre nehezebb volt pénzt előteremtenie. Írópartnerével, Caleb Wilsonnal sikerült pár kisebb megrendelést összeszedniük és teljesíteniük, de nem dolgozhattak a Forgatókönyvírók Céhének (WGA), mivel mindenki sztrájkolt. Viszont az egészségbiztosítás finanszírozása miatt kellett volna egy bizonyos összeget keresniük, amit a WGA igazolt volna nekik. A pénz, amit össze tudtak szedni, pont az értékhatár alatt volt. Ekkor jött a képbe az azóta elhunyt producer, Christophe Lambert, és hozott egy ötletet: egy Woody Allen-szerű filmet képzelt el, amiben a főhős lelke egy macska testébe költözik. Az írógárdában többen szkeptikusok voltak az üggyel kapcsolatban, de azért megírták a scriptet, ami tetszett Lambertnek. És így már meg tudták kötni az egészségbiztosítást is, amire sajnos szüksége is volt Matt Allennek: sokszor fájlalta a fejét, ezért orvoshoz fordult, ahol kiderült, hogy agydaganata van. Sürgős műtétet kellett végrehajtani, amely 500.000 dollárba került. Egészségbiztosítás híján biztosan nem tudta volna kifizetni, de Lambert macskás filmötlete végül megmentette életét. Lambert azonban már nem érhette meg a Kilenc élet bemutatását, 2016-ban elhunyt.

Az élet csodaszép

Frank Capra filmje, Az élet csodaszép című klasszikus „életmentéseiről” több anekdota is kering. A film története röviden: az üzletember George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Bankja becsődöl, úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Megjelenik egy angyal, Clarence, aki megmutatja neki, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey nélkül. Az imdb-n többen is leírják, hogy a film hogyan mentette meg az életüket:
„Az életemnek abban a periódusában láttam a filmet, amikor azt éreztem, hogy nincs miért élnem. Az élet csodaszép gyökerestől megváltoztatta a gondolkodásomat.”

Konklúzió: Nézzünk filmeket - egyedül vagy társsal, moziban vagy otthon, vígjátékot vagy horrort, mindegy, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat tőle! És ha még segítenek is magunk, illetve saját életünk elfogadásában, kiteljesedésünkben, nézzük meg minél többször!