Öt film, amiben Nirvana szól

Kurt Cobain születésének évfordulóján összeszedtünk öt olyan filmalkotást, amelyben igen kreatív módon nyúltak valamely, aláfestő zeneként használt Nirvana-számhoz.

Moulin Rouge! (2001)

Baz Luhrmann anakronisztikus musicaljére eleve is jellemző az izgalmas zenehasználat, hiszen az alkotó modern zeneszámokkal rakta tele a XIX. és XX. század fordulóján játszódó művét. Ezek közül az egyik a Smells Like Teen Spirit, amit valószínűleg a „Here we are now, entertain us” sor miatt választottak ki, mivel abban a jelenetben használták fel, amikor a mulató vezetője, Zidler (Jim Broadment) előadja ars poeticáját.

Golyózápor (2007)

Ennek a bolondos akciófilmnek már rögtön az elején elhangzik a háttérben a Breed, ami vélhetően azért került bele a filmbe, mert a cím jelentése „nemz, tenyészt”, a nyitójelenetben pedig a főhős (Clive Owen alakításában) világra segít egy csecsemőt, miközben serényen aprítja a rosszfiúkat, a friss anyukát ugyanis éppen le akarta mészárolni egy gonosztevő és bandája. Bónusz: a YouTube-ra felkerült videó alatt az a hozzászólás, amelyben valaki azt írja, Cobain özvegye, Courtney Love biztos legombolt a filmesekről pár százezer dollárt a jogdíjakért – ami minden bizonnyal elég volt neki egy heti heroinjára.

Mindenképpen talán (2008)

Ebben a bájos szerelmes filmben még a szupersztárrá válása előtt álló Ryan Reynolds játssza azt az apukát, aki elmeséli kislányának, hogyan jöttek össze az anyukájával – azzal a csavarral, hogy a sármos férfi élete mindhárom nőjéről mesél, a neveket pedig megváltoztatja, és a kislánynak magának kell kitalálnia, hogy vajon a történetben szereplő Emily, April vagy Summer a későbbi anyukája. A Nirvanától a Come As You Are a film talán legszebb jelenetében csendül fel, amikor April elmeséli a főhősnek, miért van egy egész gyűjteménye antikváriumi Jane Eyre-ekből. A többi Nirvana-dal felhasználásától eltérően itt reflektálnak is rá, hogy Kurt Cobaint halljuk, mivel kiderül, hogy az addig aláfestő zenének hitt dallam a film valóságában is ott szól a kollégiumi szobában.

Muppets (2011)

A Jim Henson bábjait szerepeltető tévésorozat eddigi legutolsó nagyjátékfilmes verziójában a Moulin Rouge!-hoz hasonlóan a Smells Like Teen Spirit csendül fel, és itt is elég váratlan és meglepő a felbukkanása, hiszen nem épp erre számítunk egy családi vígjátékban – na de mikor számított a Muppet show hagyományos családi szórakoztatásnak? A film borbélyüzletben játszódó szkeccse (Jack Black és a bábok főszereplésével) önmagában is nagyon vicces, az i-re pedig az teszi fel a pontot, hogy a jópofa figurák „a capella” adják elő Cobain alkotását.

Pán (2015)

Szintén a Smells Like Teen Spirithez nyúltak a sztárok egész sorával (Hugh Jackman, Rooney Mara, Garrett Hedlund, Amanda Seyfried, Cara Delevingne) a főbb szerepekben újramesélt Pán Péter-feldolgozásban, amely ugyan annak idején hatalmasat bukott mind a mozipénztáraknál, mind a kritikusok körében, a Nirvana-számot felhasználó jelenete viszont zseniális. A Smells Like Teen Spirit a film főgonoszát, a Feketeszakállat (Jackman) bemutató képsorban szólal meg, és egyenesen koncerthangulatot teremt (csápolással és közös énekléssel), és igazi rocksztárt farag az elvetemült kalózból, aki él is a lehetőséggel, és Kurt Cobainnek köszönhetően igazán emlékezetes bevonulást visz véghez, és még együtt is énekel a tömeggel. Hozzá pedig a látvány is elsőosztályú, amit kapunk.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.