Peter Jackson közel húsz év után sem tudja elengedni A Gyűrűk Ura-trilógiát

A rendező remasterelte a 2000 és 2003 között készült filmeket, hogy vizuálisan konzisztensek legyenek az azóta elkészült A hobbit mozikkal. Így most már mindegyik Középfölde opus elérhető 4K-ban!

Az Oscar-díjas rendező azután döntött úgy, hogy remastereli A Gyűrűk Ura – A gyűrű szövetsége, A Gyűrűk ura – A két torony és A Gyűrűk Ura – A király visszatér című műveit, amikor nemrégiben újranézve észrevette, hogy nemcsak a nagyjából tíz évvel később készült A hobbit-trilógiához képest néznek ki máshogy, hanem egymáshoz képest is.

„Érdekes volt visszamenni az időben, és újranézni ezeket a filmeket, mert rádöbbentem, mennyire nem konzisztensek, ami legfőképpen amiatt van, hogy már húsz évvel ezelőtt készültek” – mondta Jackson egy új videointerjúban. „A Gyűrűk Urát még 35mm-re forgattam, és az első filmnél a színkorrekciót a régimódi eljárással oldottuk meg, mechanikusan, csak ezután álltunk át a 35mm-es film utólagos digitális színezésére.


Ma már olyan sok különböző színt meg tudunk fogni, amire húsz évvel ezelőtt egyszerűen még nem volt lehetőség, és jó móka, hogy most már minden játékszer a rendelkezésünkre áll. A régi időkben még nem volt meg minden” – tette hozzá. A rendező azt is elmesélte, hogy miután a 2012 és 2014 között bemutatott A hobbit-trilógiát már eleve digitális kamerákkal rögzítette, azok a filmek teljesen máshogy néznek ki, mint A Gyűrűk Ura részei.

De most mind a hat alkotást remasterelte 4K felbontásban, amitől azt reméli, hogy végre vizuálisan is egységesen jelenik meg az egész Középfölde franchise. „Habár ez egyértelmű beavatkozás (…), azért

szuper, hogy most már mindegyik film úgy néz ki, mintha ugyanakkor forgattam volna őket”

– dicsekedett a direktor. A teljes Középfölde gyűjtemény december elején jelent meg 4K Ultra HD Bluray lemezeken, illetve vált elérhetővé digitálisan a Warner Bros. Home Entertainmentnél. A pontos magyar megjelenésről még nincs információ.


(via IndieWire)