Premier előtt meg lehet nézni Vranik Roland menekültekről szóló filmjét

A Menedék Filmklub mutatja be december 5-én, a vetítés után beszélgetés is lesz a filmről, illetve a magyar menekültproblémákról.

Érdekes filmet forgatott Vranik Roland Az állampolgár címen, amiben amatőr színészek és Magyarországon élő menekültek mesélik el azt a történetet, hogy milyen hazánkban boldogulni menekültként.

Már a film története is egészen érdekes. "Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette a családját. Wilson már évek óta dolgozik biztonsági őrként Budapesten, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú tanárnő, Mari (Máhr Ági), segít neki, akivel egymásba szeretnek, Mari elhagyja a családját és a férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra talál, sikerül a vizsgája, úgy tűnik, hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban az életükbe Shirin (Arghavan Shekari), a gyönyörű, fiatal iráni bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson a Marival közös lakásukban bújtatja a lányt, de a helyzet tarthatatlanná válik: a férfinak döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között" - írja a filmet bemutató sajtóközlemény.

A filmet premier előtt meg lehet nézni már december 5-én is 19:30-kor a Kino Café Moziban, ahol a vetítés után beszélgetés is lesz az alkotók részvételével.

A beszélgetésben Vranik Roland rendező, Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet kutatója, Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke és Hassan Hedil, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület interkulturális közvetítője vesznek részt, Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója moderálásával.

A filmet a Menedék Filmklub keretében lehet megnézni. A Menedék Filmklubot négy éve indította el a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület azzal a céllal, hogy a filmeken keresztül az érdeklődők megismerjék a migránsok és a menekültek élethelyzetét.