Rangos díjat kapott Velencében a Kádár-korról szóló magyar film

Starlight-díjat nyert Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjének főszereplője, Fuchs Benjámin a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Starlight-díjjal tüntették ki Fuchs Benjámint a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, Fabricius Gábor rendező Eltörölni Frankot című filmjében nyújtott alakításáért. A rangos trófea a Nemzetközi Kritikusok Akadémiájának elismerése, amellyel a legemlékezetesebb színészi alakítását jutalmazzák. Fuchs Benjámin az első magyar, aki Starlight-díjat nyert Velencében, mellyel az elmúlt években olyan világhírű színészeket tüntettek ki, mint Al Pacino, Paz Vega és Giancarlo Giannini.

Az Eltörölni Frankot című film stábja Velencében (forrás: OthersideStories)

 

A Nemzetközi Kritikusok Akadémiája a magyar underground zenei világban Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin alakítását különösen szuggesztívnek, érzékenynek és hitelesnek értékelte. Indoklásukban hangsúlyozták Fuchs színészi alakításának rendkívüli erejét, mellyel felkelti és megtartja a néző figyelmét a film első pillanatától kezdve az utolsóig. A díjátadón a különleges atmoszférájú, fontos és megrázó alkotásként hivatkoztak Fabricius filmjére, amelyet hatalmas tapssal fogadta a nemzetközi közönség.

Az Eltörölni Frankot világpremierje szeptember 5-én volt, a fesztivál Critics' Week szekciójában, ahol fekete-fehérben ismerhette meg a közönség Kádár-kor politikai pszichiátriáját. A magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában, október 7-én mutatják be a filmet színes verzióban, de a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd az alkotást.

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima-díjas Waskovics Andrea is. A további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós és a koreográfus Frenák Pál. De szerepet kapott benne Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is. A film operatőre Dobos Tamás, a látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, a vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett voltak. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.