River Phoenix legjobb filmjei

A héten lett volna az 51. születésnapja a mindössze 23 évesen, kábítószer-túladagolásban elhunyt River Phoenixnek. Gyerekszínészként kezdte, és mintegy két tucatnyi alkotásban szerepelt, ezek közül gyűjtöttük össze a legjobbakat.

A Moszkító-part

Allie Fox, a különc és öntörvényű feltaláló elhatározza, hogy megvalósítja álmait: elhagyja családjával az Egyesült Államokat, hogy felépítsen egy jéggyárat, és ezzel létrehozzon egy új civilizációt a közép-amerikai dzsungel közepén. Családja ellenkezése, nézeteltérése a helyi prédikátorral és az állandó küzdelem a természet erőivel felőrlik idegeit. Megszállottsága komoly veszélybe sodorja családját.

 

Állj mellém!

A Horrorkirály, Stephen King A test című novellájából készült film. Gordie Lachance (Wil Wheaton) író visszagondol gyermekkora egy sötét epizódjára. Négyen voltak elválaszthatatlan jóbarátok: Gordie, Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) és Vern (Jerry O'Connell). Egy napon eltűnt egy pajtásuk. Sokáig nem került elő, és halottnak nyilvánították. Majd ismeretlen holttestet talál egy másik náluk idősebb fiúcsapat az erdei vasútvonal mellett. Gordie és társai magánnyomozásba kezdenek. A testet viszont eltüntetik előlük. Egyre durvuló rivalizálás kezdődik a két fiúcsapat között. Nem lehet az igazságot évekig titkolni. Valaki úgysem bírja tovább a nyomást és elszólja, vagy elsírja magát...

Ebben a cikkünkben összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

 

Otthonom, Idaho

A film bekerült Best of Shakespeare – A legjobb mozik című cikkünkbe is:

Gus Van Sant kevésbé népszerű drámákból dolgozott, merthogy több darabból vette az alapmotívumot – elsősorban a IV. Henrikre támaszkodott -, a fiatal korában magát kitomboló, majd a trónra kerülve régi önmagát és egykori barátait megtagadó uralkodó történetét. Az uralkodó ugyan itt nem arisztokrata, hanem egy polgármester fia, Scott (Keanu Reeves), aki egy csapat narkóssal és hímringyóval él az utcán. Legjobb barátja, a belé szerelmes, érzékeny Mike (River Phoenix), aki narkolepsziában szenved. A két fiú együtt indul útnak, hogy megkeressék Mike anyját, s eljutnak egész Olaszországig, ám a mama már rég máshol jár. Hazatérvén Scott a rég áhított apai örökséggel újra beilleszkedik a gazdag polgári világba, Mike pedig magára marad a semmibe vesző idahói országút szélén. Phoenix tragikus halála nem sokkal a film megjelenése után egy újabb jelentésréteggel ruházta fel az amúgy is egyszerre szép és szomorú történetet.

 

A kis Nikita

Jeff, a San Diegó-i tinédzser a légierő akadémiáján szeretne tanulni. Amikor behívják az FBI-hoz egy beszélgetésre, úgy véli, ezzel van összefüggésben a dolog, ám rájön, azért ellenőrzik, mert a szülei a szovjet titkosszolgálatnak kémkednek. A felfedezés megdöbbenti, mit sem sejtett arról, hogy a szülei minden lépését figyelik. Ezek után persze Jeff is gyanússá válik. Szerencsére az egyik ügynök, Roy Parmenter pártfogásába veszi. Erre szükség is van, mert egy kiugrott szovjet kém sorra gyilkolja a KGB alvó ügynökeit. Ám nemcsak a KGB vadászik a gyilkosra, Parmenternek is elszámolnivalója van vele. Húsz évvel korábban ő gyilkolta meg a társát.

 

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Phoenix alakítja az ifjú Indiana Jonest, aki kincsrablókat üldözve korbácsot csattogtat, meglehetősen ügyetlenül, majd egy gazfickó a srác fejébe nyomja az ikonikus kalapot. Korábban a Moszkító-partban együtt játszottak, de itt értelemszerűen nincs közös jelenete Harrison Forddal. A szerepre Ford ajánlotta be, Phoenix pedig nem is Indy karakterének a fiatal változatát játszotta el, hanem magáét a színészét. Ez azért is érdekes, mert Ford bevallotta, hogy az ifjú színész fiatalkori önmagára emlékeztette.

 

Kié a csúnyább?

A tizennyolc éves Eddie és három társa önkéntesnek jelentkezik a tengerészgyalogsághoz, a vietnami háborúba 1963 őszén. Az utolsó estére, amit San Franciscóban töltenek, hatalmas bulit terveznek. A fiúk versenyt szerveznek, melynek keretében a város legcsúnyább lányát kell elhozni az összejövetelre. Eddie-nek nincs szerencséje, csupán a kávéüzletben dolgozó és énekesnői babérokra pályázó asszonyt, Rose-t sikerül felszednie. Rose sajnálja a fiút, Eddie pedig kezdi megszeretni őt. Miután kiderül az igazság, Rose dühös lesz. A fiú megpróbálja elnyerni a bocsánatát.

 

Szeretlek holtodiglan

Joey egy jól menő pizzéria tulajdonosa, tele élettel, odaadó feleséggel és két kedves gyerekkel. A boldogság mégsem teljes, mert a férfi, bár szereti Rosalie-t, képtelen ellenállni a nőknek. Az asszony sokáig nem vesz tudomást a pletykákról, hogy a férje megcsalja, ám amikor szembesül az igazsággal, dühében elhatározza, hogy megöli a csalfa férjét. Ebben több segítője is akad: az anyja, a jugoszláv származású Nadja mama és spirituális barátja, Devo, valamint egy pár nevetségesen alkalmatlan bérgyilkos személyében.