Samuel L. Jackson Oscar-életműdíjat kap

Jövőre díjazzák Liv Ullmannal és Elaine May-jel együtt, Danny Glover humanitárius munkájáért kap elismerést.

Samuel L. Jackson az egyike azoknak a színészeknek, akik jövőre életműdíjat kapnak az Amerikai Filmakadémiától. Az imdb tanúsága szerint Jackson filmográfiája 194 tételre rúg, közöttük számos komoly alkotás, illetve olyan film, szerep van, ami a popkultúra megkerülhetetlen része lett.  Díjazzák továbbá az Ishtar író-rendezőjét, Elaine Mayt, Ingmar Bergman kedvenc színésznőjét (a rendező kilenc filmjében játszott), Liv Ullmannt, a Jean Hersholt Humanitárius Díjat pedig Danny Glover kapja – Hersholt a némafilmkorszak jelentős alakja volt, aki jótékonysági tevékenységével is maradandó örökséget hagyott hátra, előtte tiszteleg az 1956-ban alapított díj, amit olyan személynek adnak a filmiparban, aki jótékonyságával tekintélyt szerzett a filmipar számára.

David Rubin, az amerikai Filmművészeti és Filmtudomány Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) elnöke méltatta a díjazottakat:

Sam Jackson olyan kulturális ikon, akinek változatos életműve generációkat érintett meg világszerte, míg Elaine May íróként, rendezőként és színészként is merészen, megalkuvásmentesen  alkot, ami mind a filmművészetben, mind a közönség soraiban visszhangot kelt. Liv Ullmann bátorsága és érzelmi tisztasága nagy hatású szerepekkel ajándékozta meg a közönséget, Danny Glover pedig évtizedek óta  küzd az igazságosság és az emberi jogok oldalán,  elkötelezte magát, hogy felismerjük, mind egyek vagyunk az emberiségben, úgy a való életben, mint a mozivásznon.

(Forrás: nme.com)