Sci-fik, amelyek majdnem kikészítették a bennük szereplő színészeket

Egy sci-fi forgatása elég sok veszéllyel jár, hiszen gyakran nem mindennapi körülmények között zajlik a munka; és persze az sem ritka, hogy akciójelenetekre kerül a sor. Íme öt sztár, aki nagyon megsínylett egy-egy ilyen kalandot!

Star Wars: Az ébredő Erő – Harrison Ford

Harrison Ford a 2015-ös film forgatásakor már régi motorosnak számított, hiszen az első trilógiában is szerepelt, amikor még sokkal kevesebb költségvetés állt a filmesek rendelkezésére. Az egyik technikai fejlesztés pedig, amit a több pénz eredményezett, az a Millennium Falcon ajtaja volt, hiszen az az újabb folytatásokban már magától, hidraulikusan nyílt és zárult. És ez okozta Ford vesztét. Történt ugyanis, hogy az egyik technikus kíváncsiságból megnyomott egy gombot az ajtó mellett, mert érdekelte, mire való – erre a rámpa lecsapódott, egyenesen rá a színészre, akinek eltört a lába és kiment a bokája a baleset miatt.

Forrás: The Walt Disney Company / Lucasfilm / Fórum Hungary


S habár mindez elsőre nem hangzik nagyon drasztikusan, a törés olyan súlyos volt, hogy a sztárt mentőhelikopterrel szállították a kórházba. Az ügyben veszélyeztetés miatt még jogi eljárás is indult, amelynek a végén felelősségre vonták a gyártó céget, az ügyészség szerint ugyanis az ajtó akár meg is ölhetett volna valakit. J.J. Abrams rendező szerint viszont Harrison Ford konkrétan

abban a pillanatban is viccelődött az esettel kapcsolatban, amikor az ajtó alatt szenvedett,

és miután teljesen felgyógyultan visszatért, nem volt semmi problémája a traumatikus díszlettel.


Fekete Párduc – Michael B. Jordan

A filmes közmegegyezés szerint Killmonger az egyik leglenyűgözőbb gonosz karakter a mozis Marvel-univerzumban – a szerep viszont alaposan megviselte a figurát megformáló Michael B. Jordant. A színész ugyanis felismerte, kulturális szempontból milyen fontos, hogy jól ragadja meg az antihőst, ezért egészen a mélyére ment a karakternek. Mivel úgy gondolta, Killmongernek magányos gyerekkora lehetett, a színész szeparálta magát a szeretteitől, és szinte senkivel sem beszélt vagy érintkezett. És mivel ennyire azonosult a figurával, Jordannek a forgatás után nagyon nehéz volt kilépnie belőle, azaz visszatérnie a normalitásba.

Forrás: Fórum Hungary


„Sosem voltam karakterben ilyen hosszú ideig.

Egy igazi sötét, magányos, fájdalmas helyen jártam”

– nyilatkozta egy podcastben a sztár, aki azt is elárulta, hogy úgy hozzászokott az egyedülléthez, hogy nagyon nehéz volt legyőznie ezt a szokását: a végén odáig jutott, hogy úgy érezte, senkire és semmire sincs szüksége, még mások szeretetére sem. Michael B. Jordan végül csak terápiás segítséggel tudott visszazökkenni a hétköznapi, normál kerékvágásba.


Aeon Flux – Charlize Theron

A színésznő nem kevés akciófilmet forgatott a pályája során, ami eléggé megviselte a testét – főleg az az eset, ami az Aeon Flux forgatásán történt vele. Éppen egy kézen átfordulást kellett végrehajtania hátrafelé, amikor a lába helyett a nyakára érkezett. Emiatt megsérültek a csigolyái, és egy hajszálra volt attól, hogy örökre megbénuljon. Theron sérülése miatt 6–7 hétig állt a forgatás,

a színésznő maga pedig nem kevesebb mint 8 éven át küzdött nyakproblémákkal a baleset következtében (végül egy operációnak köszönhetően szabadult meg krónikus fájdalmától és az egyéb utó- és mellékhatásoktól).

S hogy hátat fordított-e a csaknem tragédiával végződő eset hatására Charlize Theron annak, hogy saját maga hajtsa végre a kaszkadőrmutatványokat? Egy fenéket – hiszen nagyon szeret új dolgokat tanulni!

Forrás: InterCom

 

A holnap határa – Emily Blunt

Emily Blunttal az a ritka eset történt, hogy nem az rázta meg, hogy ő maga majdnem meghalt a forgatáson, hanem az, hogy majdnem megölte az egyik színészkollégáját: nem mást, mint Tom Cruise-t. Cruise ugyanis híres arról, hogy szinte száz százalékban saját maga hajtja végre az igen veszélyes, gyakran kifejezetten extrém kaszkadőrmutatványait – így Bluntban feltámadt a versenyszellem, és saját bevallása szerint úgy érezte, neki is meg kell mutatnia, hogy mit tud, és pár húzósabb akciót saját maga akart megcsinálni.

Forrás: InterCom


Mindez oda vezetett, hogy az egyik autós üldözéses jelenet forgatásakor, amikor ő ült a volánnál, Cruise pedig az anyósülésen, a színésznő arra lett figyelmes, hogy

a sztár maga elé mormog, hogy „fék, fék, fék”, majd – immár jóval nagyobb pánikkal a hangjában – istenhez kezdett fohászkodni.

A színész félelme pedig, mint kiderült, teljesen jogos volt, hiszen az „utazás” végén Blunt túl későn kanyarodott, ezért nekivezette az autót egy fának. Csak a véletlennek köszönhető, hogy mindketten karcolás nélkül úszták meg a balesetet – de Emily Bluntot lelkileg nagyon megviselte, hogy majdnem a partnere halálát okozta.


Terminátor 2. – Az ítélet napja: Linda Hamilton

Egy 2009-es interjúban a színésznő elmesélte, hogy a Terminátor-folytatás forgatása fizikailag olyan kemény volt a számára, hogy az egyik nap teljesen kikészült. „Úgy töltöttem az egész napot, hogy folyamatosan lőttek rám, törött üvegeken kellett rohangálnom, ide-oda vetődnöm” – mesélte Hamilton, aki végül a fizikai megpróbáltatások hatására olyan idegállapotba került, hogy már a rendező, James Cameron utasításait sem tudta követni. Valószínűleg ez vezetett ahhoz az incidenshez, ami tartós halláskárosodást okozott a sztárnak.

Forrás: InterCom


A színésznő ugyanis elfelejtette berakni a füldugót a fülébe egy olyan jelenet felvételekor, amelyben fülsiketítő fegyverropogást rögzítettek. „Térdre estem fájdalmamban.

Annyira rossz volt, hogy először azt hittem, tényleg meg is lőttek”

– ecsetelte az interjúban Linda Hamilton, aki azt is elmesélte, hogy mindennek a tetejébe a stábból senki sem vette észre, milyen súlyos dolog történt vele, ezért mit volt, mit tenni, felállt, és mintha mi sem történt volna, folytatta a jelenetet. „Ez volt a professzionális megoldás” – szögezte le a sztár, aki valószínűleg egy életre megtanulta, hogy jobban odafigyeljen magára és az egészségére, minden helyzetben.


(via Looper)